Przepis na pakorę z warzyw tym razem przygotowaną na bazie cukinii, czerwonej cebuli, przypraw i ziół. Pakora to chrupiące mini placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Placki te robione są z warzyw, najczęściej cebuli, ziemniaków czy cukinii ale do ich przygotowania wykorzystać można również inne warzywa takie jak oberżyna, kapusta, papryka oraz wiele innych. Warzywa doprawiane są całym mnóstwem przypraw takich jak chociażby kurkuma, chili, kmin oraz równie sporą ilością ziół. Ciasto na pakorę zawiera także mąkę i jest to mieszanka dwóch mąk: strączkowej oraz ryżowej. Bogata w białko mąka z ciecierzycy sprawia, iż ciasto ma gęstszą konsystencję, z kolei mąka ryżowa nadaje usmażonej pakorze chrupkości i minimalizuje jej nasiąkanie olejem. Obie mąki są bezglutenowe.
Po usmażeniu te mini placuszki są chrupiące i super aromatyczne. Podawane są na ogół z dodatkiem chutney czyli a’la dżemu z owoców lub warzyw. Polecam wypróbowanie poniższych chutney jako dodatku do domowej pakory:
Przepisy na powyższe chutney dostępne są na blogu mecooks. Pakora podawana jest jako przekąska i zajadać można się nią na przykład w trakcie lunchu. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pakorę z cukinii i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pakorę z cukinii.
- 45 dkg cukinii
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 łyżki krojonej mięty
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 6 dkg mąki ryżowej
- 120 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczka tartego imbiru
- 12 dkg mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka krojonej papryczki jalapeno
- 2 łyżki krojonej kolendry
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia

Jak zrobić pakorę z cukinii.
Cukinię umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w słupki o długości około 4-ch centymetrów i szerokości około 0,5 centymetra. Czerwoną cebulę po obraniu pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Świeże zioła powinny być grubo-krojone, a papryczka jalapeno dość drobno.
Do dużej miski włożyć krojoną cukinię, cebulę, dodać krojone zioła, czosnek, imbir, jalapeno, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz wszystkie przyprawy. Następnie wlać letnią wodę i dłonią wymieszać całość, lekko zgniatając warzywa w trakcie mieszania. Po około minucie mieszania cukinia puści sporą ilość wody i ciasto nabierze płynnej konsystencji.
Na patelnię o grubym dnie wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący wykładać ciasto na pakorę. Dłonią nabierać małą ilość ciasta i wykładać bezpośrednio na gorący olej. Smażyć na średnim ogniu z tendencją do dużego przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia pakorę należy przewrócić na drugą stronę. Usmażoną pakorę wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pakorę z cukinii podawać z dodatkiem ulubionego chutney.

Warto wiedzieć robiąc pakorę z cukinii.
Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych dań to możecie pominąć dodatek papryczki jalapeno. Osobiście uważam jednak, iż papryczka ta nie jest wcale taka ostra lecz trzeba uważać, aby nie dodać zbyt dużo jej ziaren, gdyż to one nadają jej ostrości.
W zależności od tego jaką cukinię w danym momencie mam dostępną w domu, pakorę robię z zielonej, żółtej bądź mieszanki obu cukinii.
Starsze okazy cukinii mają dość duże pestki i tych pestek nie dodajemy do pakory. W przypadku takich cukinii wydrążamy środek i kroimy jedynie twardą część tego warzywa.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię w panko i pecorino.


Wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę spróbować
Będę musiała spróbować. Jestem ciekawa jak smakuje