Kiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwszymi, które nasuwają mi się na myśl są oczywiście pierniczki. Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i przyprawy korzenne. Pierniczki można wypełnić marmoladą, oblać czekoladą bądź udekorować lukrem, wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje. Jeśli na przykład chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł.
Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby, aby spędzić miło czas z najbliższymi. Poniżej znajdziecie przepis na pierniczki dekorowane lukrem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na pierniczki.
Ciasto:
- 75 g brązowego cukru jasnego
- 70 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 95 g masła bez soli
- 225 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do podsypania
- 2,5 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka sody
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- słodkie ozdoby do dekoracji pierniczków
Jak zrobić pierniczki z lukrem.
Pierniczki: do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy, a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów – 3 do 4 milimetry. W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać je mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek.
Pierniczki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9- 10 minut.
Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut, aby wystygły.
Lukier: do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i ucierać przez 10 minut.
Zimne pierniczki smarować lukrem i dekorować dowolnie wybranymi słodkimi ozdobami, czekoladą lub zostawić tylko polukrowane.
Warto wiedzieć robiąc pierniczki z lukrem.

Do przygotowania tych pierniczków użyłam miodu, który możecie jednak zastąpić na przykład syropem klonowym.
Do lukru dodać można barwniki spożywcze i w ten sposób uzyskać kolorowy lukier.
Jeśli Wasze pierniczki będą nieco grubsze od tych moich, potrzymajcie je odrobinę dłużej w piekarniku. Nie za długo jednak, gdyż mają być miękkie w środku.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Grzebyki.
Ja tez już zaczęłam robić świąteczne pierniczki. Może niektóre trafią do prezentów lub na choinkę?
Świetny pomysł! Takie słodkie, ręcznie robione prezenty są najlepsze 🙂
Będę stałą czytelniczką 🙂
Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu 🙂
Kilkukrotnie robiłam podobne ciasteczka ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂 Zapisuję przepis 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga, też mam kilka podobnych przepisów 🙂
http://knedelka.blogspot.com/
Super, cieszę się 🙂 Dziękuję za zaproszenie, na pewno odwiedzę 🙂
Śliczne i jakie pyszne 🙂
Dziękuję 🙂