Puszysty i leciutki omlet biszkoptowy, który sprawdzi się podany na śniadanie bądź na deser. Podstawą omletu biszkoptowego są jajka, odrobina mąki oraz cukru pudru. Najpierw białka oddziela się od żółtek, ubija na sztywno z cukrem, po czym dodaje żółtka i mąkę. To ciasto omletowe, jak sama nazwa wskazuje, jest takie samo jak ciasto, z którego pieczemy biszkopt. Zarówno konsystencja ciasta, jak i upieczony omlet są identyczne jak w biszkopcie.
Omlet biszkoptowy podaję oprószony cukrem pudrem, często z dodatkiem świeżych owoców oraz bitej śmietany. Można go również podać z dodatkiem sosu czekoladowego, dżemu lub konfitury owocowej. Polecam Wam poniższy przepis na omlet biszkoptowy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na omlet biszkoptowy.
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2 dkg cukru pudru
- 3,5 dkg mąki
- 3 duże jajka
Dodatkowo:
- cukier puder i owoce do podania
Jak zrobić omlet biszkoptowy.
Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski wraz ze szczyptą soli i ubić na bardzo dobrze spienioną pianę. Kolejno, małymi porcjami dodać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Do ubitych z cukrem białek szybko dodać rozmieszane widelcem żółtka oraz przesianą mąkę.
Na patelnię włożyć połowę masła, wstawić na ogień i rozgrzać. Na rozpuszczone masło wylać ciasto omletowe, zmniejszyć ogień na mały i piec omlet pod przykryciem przez 15 minut. W trakcie pieczenia omlet przewrócić i dodać pozostałe masło. Upieczony omlet podawać ciepły, oprószony cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc omlet biszkoptowy.
Omlet smażyłam na patelni o średnicy 20-u centymetrów.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania omletu powinny być w temperaturze pokojowej.
Omlet na drugą stronę przewracam w momencie, w którym widzę iż ciasto omletowe jest już niemalże całkowicie upieczone. Patelnię przykrywam dużym talerzykiem, odwracam ją, tak aby omlet znalazł się na talerzyku, po czym ostrożnie zsuwam go z talerzyka ponownie na patelnię.
Lubisz omlety? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Omlet ze szpinakiem.







Dodaj komentarz