Kotlet de volaille (kotlet devolay) to wypełniony nadzieniem drobiowy kotlet, panierowany w jajku oraz bułce i smażony na maśle klarowanym bądź oleju. Nadzienie, które znaleźć można w tym kotlecie to masło, masło połączone z natką pietruszki, masło połączone z koperkiem, masło z czosnkiem, ser żółty bądź pieczarki. Tradycyjny de volaille wypełniony jest tylko i wyłącznie masłem. Mięso, z którego powstaje kotlet devolay to mięso drobiowe bez kości, nie przyrządza się tego kotleta z innego rodzaju mięsa. Dobrze przygotowany devolay ma chrupiącą skórkę, a po przekrojeniu wypływa z niego masło.
Poniżej znajdziecie przepis na kotlet devolay w wersji tradycyjnej, czyli wypełniony tylko i wyłącznie masłem. Polecam podać go z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówką z kapusty.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlet de volaille z masłem.
- 40 dkg piersi z kurczaka (2 duże piersi)
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 4 podłużne kawałki zimnego masła
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka “L”
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlet de volaille z masłem.
Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na pół. Kolejno, każdy kawałek mięsa cienko rozklepać tłuczkiem, z każdej strony dokładnie posolić i oprószyć pierzem. Na brzegu jednego z krótszych boków mięsa ułożyć masło, na które lekko założyć dłuższe boki ku środkowi i zwinąć w roladkę. Przy zakładaniu mięsa na masło oraz zwijaniu, można sobie pomóc szerszym nożem. Po zwinięciu roladki odrobinę uformować w dłoniach, po to aby nabrały owalnego kształtu.
Uformowane roladki obtaczać w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Po pierwszym obtoczeniu, powtórzyć obtoczenie w jajku i bułce tartej, pominąć mąkę. Tak przygotowane kotlety wstawić na 30 minut do lodówki. Na wysoką patelnię wlać sporą ilość oleju lub masła klarowanego, dobrze rozgrzać i kiedy gorące układać wyjęte z lodówki kotlety. Kotlety smażyć na średniej wielkości ogniu, na złoty kolor z każdej strony, przez około 10 minut. Usmażone roladki wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z oleju.

Warto wiedzieć robiąc kotlet de volaille z masłem.
Każdy z kawałków masła miał szerokość 1,5 centymetra i długość 5-u centymetrów.
Piersi z kurczaka, po które sięgnęłam były dość grube, dlatego też każdą przekroiłam wzdłuż na pół. Jeśli mięso, którego używacie jest cienkie, wtedy nie ma oczywiście potrzeby przekrawania go wzdłuż.
Przed rozklepaniem mięsa tłuczkiem układam na mięsie kawałek foli spożywczej bądź kładę foliowy woreczek. Dzięki temu w trakcie rozklepywania kawałki mięsa nie przyklejają się do tłuczka, a mięso pozostaje nienaruszone.
Tłuszczu na patelni powinno być na tyle dużo, aby mięso swobodnie w nim pływało. Kotlety można także usmażyć w smażalnicy bądź głębokim garnku.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie gorgonzola.


Dodaj komentarz