Słodkie lody rabarbarowe z czterech składników to pomysł na deser, który świetnie sprawdza się podany w gorące dni. Głównych składnikiem tych lodów jest rabarbar, który połączyłam z mlekiem skondensowanym oraz odrobiną soku z limonki. Przed dodaniem rabarbaru do mleka ugotowałam go do miękkości z dodatkiem wody, stąd też cztery, a nie trzy składniki zostały wykorzystane do przygotowania lodów. Te lody rabarbarowe są super łatwe do zrobienia i jeśli lubicie rabarbar na pewno wam posmakują. Kwaśny smak rabarbaru nie jest w tych lodach jakoś bardzo dominujący, głownie dlatego, iż łagodzi go smak i słodycz mleka skondensowanego. Są to zatem dość słodkie lody pomimo tego, iż znaleźć można w nich sporą ilość rabarbaru. Te lody sprawdzą sią jako deser, podane same bądź jako dodatek na przykład do ciepłej szarlotki czy brownie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na lody rabarbarowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na lody rabarbarowe.
- 35 dkg rabarbaru
- 50 ml wody
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka soku z limonki

Jak zrobić lody rabarbarowe.
Do garnka włożyć pokrojony na kawałki rabarbar, dodać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Rabarbar powinien nie tylko zmięknąć ale także rozpaść się całkowicie. Ugotowany rabarbar wystudzić, zmiksować blenderem po czym przetrzeć przez gęste sitko. Przetarty rabarbar połączyć z mlekiem skondensowanym oraz sokiem z limonki, a następnie wlać do maszyny do lodów. W zależności od tego jaką maszynę macie, wyrabiać masę na lody przez około 35-40 minut. Gotowe lody przełożyć do plastikowego pojemnika, przykryć i odstawić do zamrażalnika na co najmniej kilka godzin.

Warto wiedzieć robiąc lody rabarbarowe.
Z zielonych łodyg rabarbaru uzyskacie lody w kolorze jaki wiedziecie na załączonych w przepisie zdjęciach. Natomiast łodygi, które są intensywnie czerwone bądź zielono-czerwone sprawią, iż lody z nich zrobione będą miały piękny jasno-różowy kolor.
Jeśli nie macie maszyny do lodów to możecie całość wymieszać w misce, przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę pojemnik wtedy należy wyjąć z zamrażalnika i przemieszać mrożące się składniki. Warto jest to zrobić łącznie około trzy razy.
Przed połączeniem z pozostałymi składnikami mleko skondensowane warto jest schłodzić w lodówce.
Lubisz desery z rabarbarem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Syllabub z rabarbarem.


Pyszny smak domowych lodów. Dziękuję za inspirację.