Labneh to danie popularne w kuchni bliskiego wschodu. Osobiście miałam okazję skosztować go w Jordani oraz w Izraelu i w obu tych krajach smakowało fantastycznie. Jest to danie serwowane na zimno, najczęściej na śniadanie. Podaje się je z pieczywem jako smarowidło bądź jako dip, w którym zanurzyć można na przykład warzywa. Co to w ogóle jest labneh? Najprościej rzecz ujmując jest to rodzaj serka jogurtowego, który w zależności od tego ile czasu jest przygotowywany, może przybrać gęstszą bądź rzadszą konsystencję. W rzadszej formie podawane jest jako dip oraz smarowidło, w gęstszej formie serwuje się je pokrojone na kawałki. Większość labneh, jakie miałam okazję próbować miała kremową i łatwą do rozsmarowania formę.
Danie to robi się z gęstego jogurtu i choć najlepiej sprawdza się w nim jogurt grecki, to można je również przygotować z jogurtu naturalnego. Jogurt grecki jest zdecydowanie gęstszy od jogurtu naturalnego i zawiera mniej serwatki, przez co też labneh z tego jogurtu zrobimy szybciej i w krótszym czasie. Nie będzie również potrzeby odcedzania, aż tak dużej ilości serwatki jak ma to miejsce w przypadku jogurtu naturalnego. Samo przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe, ponieważ wszystko co robimy to łączymy jogurt grecki z odrobiną soli, wylewamy na ściereczkę i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Z jogurtu musimy pozbyć się w miarę jak najwięcej serwatki, im mniej jej zostanie tym gęstszą konsystencję uzyskamy. Gotowe labneh przechowujemy z lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis labneh i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na labneh.
- 50 dkg jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić labneh.
W miseczce wymieszać jogurt grecki wraz z solą. Nad większą miską bądź garnkiem ułożyć duże sitko, na nim położyć ścierkę kuchenną, na którą wylać połączony z solą jogurt. Kolejno ostrożnie złożyć ścierkę w taki sposób, aby zamknąć w niej jogurt. Ścierkę zawiązać, po czym delikatnie ścisnąć dłońmi znajdujący się w niej jogurt, aby pozbyć się z niego serwatki. Miskę wraz z sitkiem i znajdującym się na nim w ściereczce jogurcie odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie z jogurtu wypłynie więcej serwatki, a sam jogurt przybierze formę serka kremowego.

Warto wiedzieć robiąc labneh.
Jogurt trzymamy w lodówce 24 godziny jeśli chcemy, aby miał nieco rzadszą konsystencję, natomiast jeśli chcemy, aby był gęstszy to trzymamy go 4-5 godzin dłużej.
Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii.


Dodaj komentarz