Gołąbki z kapusty pekińskiej to danie obiadowe z mięsem. Robi się je podobnie jak gołąbki z kapusty włoskiej czy głowiastej, tyle że te są akurat przygotowane z kapusty pekińskiej. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi, solą oraz pieprzem. Te gołąbki z kapusty pekińskiej podaję z dodatkiem prostego sosu pomidorowego, który nie ma w sobie śmietany.
Przygotowanie gołąbków zaczynam od sparzenia wrzątkiem liści kapusty. Liście wkładam do miski, zalewam je wodą i odstawiam na kilka minut. Zalanie wodą pozwala liściom zmięknąć, dzięki czemu jest je łatwiej zwijać. W momencie, w którym moczą mi się liście robię farsz mięsny. Wszystkie składniki farszu wkładam do miski i dokładnie wyrabiam dłonią. Osuszone liście wypełniam farszem, zwijam, po czym z obu stron podsmażam na oleju. Do podsmażonych gołąbków dodaję sos pomidorowy, wodę, przyprawiam i duszę tak długo, aż całość będzie miękka. Pod koniec duszenia zagęszczam sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gołąbki podaję na obiad. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na gołąbki z kapusty pekińskiej i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gołąbki z kapusty pekińskiej.
- 10 dużych liści kapusty pekińskiej
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- 5 dkg bułki tartej
Sos pomidorowy:
- 150 ml sosu pomidorowego
- 180 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju

Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej.
Liście kapusty pekińskiej włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odlać wodę, liście osuszyć i wystudzić.
Do osobnej miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę włoską oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
Na blacie kuchennym ułożyć liście kapusty pekińskiej, na jednym z końców każdego z liści ułożyć kulkę nadzienia mięsnego, założyć boki liści ku środkowi i zwinąć. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący włożyć gołąbki. Gołąbki podsmażyć z obu stron, kapusta powinna się lekko przypiec ale nie przypalić. Kolejno, wlać wymieszany z 150 m wody sos pomidorowy, dodać sól oraz pieprz. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec duszenia wlać wymieszaną w 30 ml wody mąkę ziemniaczaną i dusić przez około 5 minut. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Warto wiedzieć robiąc gołąbki z kapusty pekińskiej.
Używam zielonych liści kapusty pekińskiej. Te gołąbki robię najczęściej na domowej kapuście pekińskiej i takowa ma większość liści zielonych. Zielone liście są bardziej wiotkie i podatne na zwijanie. Z liści, które mają grube nerwy, należy po wystudzeniu liści ściąć te nerwy ostrym nożem. Dodatkowo, zbyt długie liście lekko skracam nożem, odcinając ich końcówki.
Gołąbki duszę na bardzo małym ogniu. Przed zakończeniem duszenia zawsze sprawdzam widelcem, czy są odpowiednio miękkie.
Zioła włoskie zastąpić można suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, a także tymiankiem.
Lubisz gołąbki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.


A po co jajko do gołąbków?? Mięso będzie twardsze, a przecież farsz zawijamy w liście, więc się nie rozleci i nie trzeba go sklejać 😉
Witam, ja dodaję jajko, gdyż osobiście lubię taką “zbitą” konsystencję mięsa. To jest akurat fakt, iż jajko sprawia, iż mięso jest twardsze. Każdy robi tak jak lubi. Pozdrawiam 🙂