Tradycyjne ciasto biszkoptowe robi się z mąki, jajek oraz cukru. Do tego typu ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody. Aby biszkopt wyszedł puszysty i dobrze wyrósł, jajka w temperaturze pokojowej należy ubić z cukrem na puszystą i lekką konsystencję. Najlepiej wyjdzie nam to za pomocą ręcznego robota bądź robota kuchennego, można również użyć ręcznej ubijaczki. Do tak ubitych jajek delikatnie ale jednocześnie dość szybko należy wmieszać mąkę, uważając aby “nie przebić ciasta”. Zbyt długie mieszanie spowoduje, iż białka opadną i ciasto nam fajnie nie wyrośnie.
Sekretem idealnego biszkoptu jest również niewykładanie boków formy do pieczenia ani papierem ani tłuszczem. Do pieczenia powinniśmy sięgnąć po formę nieprzywierającą, wyłożyć jedynie jej spód papierem do pieczenia pozostawiając boki formy puste. Biszkopt wyrastając będzie się wspinał po bokach formy do pieczenia. Jeśli boki formy wyłożone są papierem do pieczenia lub tłuszczem ciasto biszkoptowe nie jest w stanie po nich, aż tak dobrze wspiąć.
Biszkopt jest idealną bazą wielu ciast, można go przekładać kremem, dżemem, owocami lub galaretką. Możliwe jest również dodanie do biszkoptu kakao jeśli chcemy upiec biszkopt czekoladowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na biszkopt.
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 18 dkg cukru pudru
- 16 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
Jak upiec idealny biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do miski, dodać szczyptę soli po czym ubić na dobrze spienioną, niemalże sztywną konsystencję. W tym momencie, małymi partiami do ubitych białek dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Ubijanie białek z cukrem powinno zająć około 2-3 minuty. Kolejno, szybko wmieszać uprzednio roztrzepane widelcem żółtka a po nich przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.
Spód formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boki formy puste. Następnie do formy wylać ciasto biszkoptowe. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, włożyć ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, po czym wyjąć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc robiąc biszkopt.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 23-ech centymetrów.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Waga białek użytych przeze mnie to 20 dkg, natomiast żółtka ważyły 11,5 dkg.
Szukasz przepisów na ciasta biszkoptowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik herbaciany.

Dodaj komentarz