Kiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki.
Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy korzenne.
Pierniczki można wypełnić marmoladą, polać czekoladą, udekorować lukrem. Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje.
Jeśli np. chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne wzorki.
Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą.
Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby aby spędzić miło czas z najbliższymi 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na pierniczki.
Pierniczki:
- 7,5 dkg brązowego cukru jasnego
- 7 dkg płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 9,5 dkg masła bez soli
- 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania
- 2,5 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczka sody
Lukier:
- 15 dkg cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- słodkie ozdoby do dekoracji pierniczków
Jak zrobić pierniczki z lukrem.
Pierniczki: do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (3 do 4 milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek.
Pierniczki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9 do 10- minut.
Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut aby wystygły.
Lukier: do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i ubijać przez 10 minut.
Zimne pierniczki smarować lukrem i dekorować dowolnie wybranymi słodkimi cukrami, czekoladą lub zostawić tylko polukrowane.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pierniczki z lukrem.

Do moich pierniczków użyłam miodu możecie go jednak zastąpić np. syropem klonowym.
Do lukru dodać możecie barwniki spożywcze i w ten sposób wyczarować kolorowe lukry.
Jeśli Wasze pierniczki będą nieco grubsze od tych moich, potrzymajcie je odrobinę dłużej w piekarniku. Nie za długo jednak, gdyż mają być miękkie a nie twarde jak kamień.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Grzebyki.
Ja tez już zaczęłam robić świąteczne pierniczki. Może niektóre trafią do prezentów lub na choinkę?
Świetny pomysł! Takie słodkie, ręcznie robione prezenty są najlepsze 🙂
Będę stałą czytelniczką 🙂
Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu 🙂
Kilkukrotnie robiłam podobne ciasteczka ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂 Zapisuję przepis 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga, też mam kilka podobnych przepisów 🙂
http://knedelka.blogspot.com/
Super, cieszę się 🙂 Dziękuję za zaproszenie, na pewno odwiedzę 🙂
Śliczne i jakie pyszne 🙂
Dziękuję 🙂