Macie w domu brokuła i dylemat co z niego przygotować? Hmmm opcji jest wiele 🙂
Możecie zrobić pyszną zupę, zapiekankę lub sałatkę.
W związku z nadchodzącymi Świętami polecam Wam sałatkę. Na pewno w te Święta odwiedzi Was rodzina czy przyjaciele i chcąc nie chcąc będziecie musieli coś upichcić. Na tego typu imprezach sałatki sprawdzają się zawsze świetnie.
Przepisów na sałatkę brokułową w internecie jest naprawdę wiele. Większość z nich bazuje na użyciu do sałatki sosu czosnkowego. Nie inaczej było i w moim przypadku.
Ja dla małej odmiany postanowiłam zrobić sałatkę z dodatkiem mięsa z piersi indyka. Dość rzadko sięgam po to mięso i pomyślałam, iż użycie go do sałatki może być fajnym pomysłem. I faktycznie tak było. Sałatka wyszła sycąca a brokuł połączony z mięsem indyka smakował rewelacyjnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę brokułową.
- 45 dkg piersi z indyka
- 1 łyżka masła
- 1 duży brokuł
- 15 dkg sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 kubka grzanek
- rękaw do pieczenia
Jak zrobić sałatkę z brokułem.
Do garnka wlać wodę, wsypać 1/2 łyżeczkę soli. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć brokuła podzielonego na różyczki. Gotować przez 5 minut. Po 5- minutach wyłożyć brokuł na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
Indyka natrzeć masłem i oprószyć 1/2 łyżeczką soli. Włożyć do rękawa do pieczenia a następnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 15 minut. Po godzinie pieczenia ostrożnie naciąć nożyczkami rękaw, tak aby mięso odrobinę się przyrumieniło. Indyka po upieczeniu wystudzić i pokroić na średniej wielkości kostkę.
Do miseczki wlać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać.
Ser feta pokroić w małą kostkę.
Złożenie sałatki: sałatkę przygotowałam w wersji warstwowej. Najpierw w misce wyłożyłam część brokuła, następnie kawałki indyka, potem ser feta. Polałam sosem. Powtórzyłam czynność cztery razy. Na wierzch wysypałam grzanki.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę brokułową z indykiem.

Pierś indyka zamiast zapiekać można także usmażyć na patelni.
Mięso indyka zastąpić możemy mięsem z kurczaka.
Dodając sól do sosu możemy dodać jej mniejszą ilość i potem ewentualnie dosalać.
Lubisz sałatki z mięsem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę pieczarkową z szynką.
Dodaj komentarz