Rolada drożdżowa z makiem to wypiek, który świetnie sprawdza się pieczony z okazji Świąt. Zarówno Wielkanoc jak i Święta Bożego Narodzenia są idealną okazją do przygotowania tejże rolady makowej. Przygotowanie rolady zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, do którego to wykorzystuję proste składniki takie jak mąka, jajka, drożdże, margaryna, śmietana, cukier oraz sól. Wszystkie składniki łącze ze sobą, po czym odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie zajmuję się przygotowaniem masy makowej, która posłuży mi do wypełnienia rolady.
Mak sparzam wrzącą wodą, odstawiam do odsączenia po czym mielę. Łączę z ubitym z cukrem jajkiem, skórką cytrynową oraz mąką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe cienko wałkuję, dokładnie pokrywam masą makową i zaczynając od jednego z boków zwijam w roladę. Tak przygotowaną roladę makową wkładam do formy do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Roladę piekę w formie do pieczenia, gdyż dzięki temu jestem pewna, iż zachowa fajny kształt. Upieczoną roladę studzę i dekoruję lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam Wam poniższy przepis na roladę makową i zachęcam do jej przygotowania w nadchodzące Święta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na roladę makową.
Ciasto drożdżowe:
- 25 dkg mąki pszennej
- 7,5 dkg margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2,5 dkg świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 jajko
Masa makowa:
- 20 dkg maku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 10 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 dkg cukru pudru
Dodatkowo:
- bułka tarta do wysypania formy do pieczenia
- 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy
- kandyzowana skórka pomarańczy do ozdobienia ciasta
Jak zrobić roladę makową.
Ciasto drożdżowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier oraz margarynę pokrojoną w kostkę. Wyrobić ciasto mikserem tak aby składniki zaczęły łączyć się w jedną całość. Kiedy tak się zaczyna dziać, dodać śmietanę oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Masa makowa: mak sparzyć – zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wodę odlać, mak wylać na gęste sitko i pozostawić na chwilę, aby obleciał z wody. Kolejno, zmielić w maszynce i przełożyć do miski. W osobnej misce ubić jajka wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mak, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz mąkę krupczatkę.
Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, dość cienko rozwałkować tak, aby powstał duży kwadrat. Na ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Brzegi ciasta na odcinku około 5-u centymetrów pozostawić puste, gdyż w trakcie zwijania masa makowa rozłoży się na te części. Kiedy masa makowa jest już rozprowadzona, zwinąć ciasto drożdżowe w roladę, którą po wierzchu nakłuć w kilku miejscach widelcem, po czym ułożyć w podłużnej formie do pieczenia. Roladę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinna zwiększyć swoją wielkość o połowę.
Wyrośniętą roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Upieczoną roladę wystudzić.
Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. Ucierać przy pomocy miksera przez 10 minut. Gotowym lukrem pokryć dokładnie roladę makową i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Warto wiedzieć robiąc drożdżową roladę z makiem.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 10 na 32 centymetra.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Do masy makowej dodać można także rodzynki oraz krojone orzechy włoskie.
Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.

Dodaj komentarz