Nie możesz jeść glutenu a masz ochotę na słodką przyjemność? To już nie jest problem, wystarczy że sięgniesz po mąkę bezglutenową.
W ciągu kilku ostatnich lat w sklepach pojawiła się dość znaczna ilość produktów bez glutenu. Zauważyłam, iż z roku na rok liczba tych produktów się zwiększa. Niezmiernie cieszy mnie ten fakt, iż jeśli tylko mogę to staram się sięgać po produkty bez glutenu właśnie.
Piekłam już ciasta bezglutenowe, nie zdarzyło mi się jeszcze upiec chleba bez glutenu. Zazwyczaj kupuję bezglutenowy chleb w sklepie. Ostatnio nabyłam dość pokaźną kolekcję przeróżnych mąk bezglutenowych więc będzie okazja aby upiec i chleb i bułki i ciasto.
Dobrze przygotowane pieczywo bezglutenowe jak dla mnie smakiem nie odbiega, aż tak bardzo od pieczywa zrobionego na mące, która ma w sobie gluten.
Największym minusem mąk bezglutenowych jest ich cena, gdyż nadal są one stosunkowo drogie. Mam nadzieję, iż z biegiem czasu coś zmieni się w tej kwestii.
Na mące bezglutenowej przygotowałam ciasto bananowe z gorzką czekoladą. Ku mojemu zachwytowi ciasto wyszło znakomite. A nie zawsze tak jest, gdyż muszę Wam powiedzieć, że mąki bezglutenowe nie są wcale takie proste do użycia. Trzeba bardzo uważać jeśli chodzi o proporcje. Mąka bezglutenowa zachowuje się w cieście zdecydowanie inaczej niż standardowa mąka pszenna. Z biegiem czasu można oczywiście nabrać wprawy ale początki mogą być trudne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składni na bezglutenowe ciasto bananowe.
- 20 dkg margaryny
- 20 dkg cukru brązowego jasnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka soli morskiej
- 7 dkg gorzkiej czekolady
- 40 dkg dojrzałych bananów
- 30 dkg mieszanki mąk bezglutenowych
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić ciasto bananowe.
Banany obrać ze skórki, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Do osobnej miski przesiać mąkę bezglutenową, sodę i proszek do pieczenia.
Czekoladę pokroić na bardzo małe kawałki.
Do dużej miski włożyć miękką margarynę, dodać brązowy cukier. Ucierać, najlepiej robotem kuchennym, do momentu w których składniki dobrze się połączą a cukier będzie prawie całkowicie rozpuszczony.
Do utartej masy dodawać po jednym jajku, nie przestając ucierania. Następnie dodać sól, rozgniecione banany (nie na raz) i na końcu suche składniki z osobnej miski. Masę dobrze wymieszać a pod koniec mieszania dodać kawałki czekolady i sok z cytryny.
Metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać płynne ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni Celsjusza przez godzinę.
Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc bezglutenowe ciasto bananowe.

Wszystkie składniki, których użyłam do upieczenia tego ciasta były bez glutenu.
Jeśli chodzi o mąkę bezglutenową to sięgnęłam po gotowy mix mąk. Takie miksy do kupienia są w większości sklepów.
Ważne jest aby banany, które dodacie do ciasta były bardzo dojrzałe. Dojrzałe banany mają charakterystyczną, “piegowatą” skórkę.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 30 na 11 cm.
Moje ciasto piekłam godzinę. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, iż będziecie musieli piec ciasto kilka minut dłużej.
Lubisz banany? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Muffiny bananowe z chia.
Dodaj komentarz