Kefir świetnie sprawdza się jako składnik główny placuszków. Równie dobrze odnajdzie się z muffinach.
Kefir to produkt mleczny przygotowany z fermentowanego mleka. Jest naturalnym probiotykiem.
Pamiętam z dzieciństwa jak czasami w domu na obiad były młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kefirem. Dzisiaj tego typu obiad to rzadkość. A szkoda bo w upalne dni ten właśnie obiad sprawdza się doskonale.
Sama po kefir nie sięgam za często. Głównym tego powodem jest fakt, iż nie jem laktozy i kupuję jedynie kefir bez jej zawartości. Ten bez laktozy dostać mogę tylko w niektórych sklepach.
Na ostatnich zakupach nabyłam dwa kubeczki kefiru i postanowiłam zrobić z nich coś słodkiego. Najlepszym pomysłem okazały się być muffiny, gdyż były do przygotowania najszybsze.
Poza kefirem w muffinach wylądowały czereśnie i maliny, gdyż to je jeszcze udało mi się dostać w sklepie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na muffiny na kefirze.
- 32 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru plus dodatkowy cukier do posypania muffinów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 210 ml kefiru
- 20 ml mleka
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 15 dkg czereśni
- 10 dkg malin
Jak zrobić muffiny kefirowe z owocami.
Do kubka wlać kefir oraz mleko, dodać również skórkę pomarańczową. Odstawić na 10 minut.
W misce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Do osobnej miski wsypać cukier puder, dodać jajko. Ubijać kilka minut do momentu, w którym masa będzie mieć jednolitą i puszystą konsystencję.
Do puszystej masy dodawać stopniowo mleko z kefirem, później również stopniowo wlać olej. Pod koniec ubijania w małych ilościach dodać sypkie składniki z drugiej miski. Masę dobrze wymieszać, nie robić tego jednak zbyt długo.
Do masy włożyć wypestkowane czereśnie i maliny. Delikatnie wymieszać.
Metalową formę na muffiny wyłożyć papierowymi lub sylikonowymi foremkami. Każdą foremkę dokładnie wypełnić ciastem.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 do 30 minut.
Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc muffiny owocowe na bazie kefiru.

Użyłam formy na 12 muffinów, która wyłożyłam papierowymi foremkami.
Czereśnie i maliny zastąpić możecie dowolnie wybranymi przez siebie owocami.
W zależności od tego jak szerokiej formy do pieczenia użyjecie, muffiny trzymajcie w piekarniku od 25 do 30 minut. Środek muffinów powinien być dobrze upieczony.
Lubisz muffiny? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Muffiny bananowe z chia.
Dodaj komentarz