Lekki mus czekoladowy
||

Mus czekoladowy

Przepis na tradycyjny mus z czekolady, który koniecznie musisz wypróbować. Ten mus czekoladowy robiony jest z jajek, śmietany kremówki, cukru oraz gorzkiej czekolady. Jego konsystencja jest niezwykle lekka i puszysta, a smak obłędny. Mus czekoladowy podaję udekorowany owocami. Mogą to być dowolne miękkie owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Piękny efekt wizualny daje również owoc physalis, którym często dekoruję mój mus. Polecam przygotowanie poniższego musu na nadchodzące Walentynki, a jeśli jeszcze nie robiłeś musu czekoladowego, to koniecznie sięgnij po mój przepis na mus czekoladowy.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Lekki mus czekoladowy
Mus z czekolady

Składniki na mus czekoladowy.

  • 4 duże jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • maliny oraz physalis do dekoracji

Jak zrobić mus czekoladowy.

Czekoladę włożyć do miski, rozpuścić w mikrofali i wystudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno.

Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka włożyć do miski, dodać cukier puder, po czym ucierać przez 6-7 minut. Kolejno, delikatnie wmieszać ubitą śmietanę kremówkę, a po niej płynną lecz zimną czekoladę.

Białka jajek ubić wraz ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy ubite, wmieszać do składników w misce, po czym szybko, ale w miarę delikatnie połączyć w całość. Mus schłodzić w lodówce, podawać udekorowany owocami.

Lekki mus czekoladowy
Mus z czekolady

Warto wiedzieć robiąc mus czekoladowy.

Przed dodaniem jajek do musu, koniecznie należy sparzyć je wrzątkiem. Do kubka wlać wrzącą wodę, jajko włożyć na łyżkę i zanurzyć we wrzątku przez co najmniej 10 sekund.

Lubisz musy z czekoladą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szybki mus z białej czekolady.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Mus czekoladowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *