Gruszki to owoce, które królują jesienią. Jedną z popularnych w tymże okresie odmian jest gruszka Xenia.

Gruszka ta dzięki swoim słodkim, soczystym owocom świetnie nadaje się do ciast jak i do sałatek. Ja lubię jej połączenie zwłaszcza z serem Brie i sałatą rukolą.
Tym razem jednak wylądowała w cieście i to nie byle jakim bo w torcie. Zarówno masa budyniowa jak i wstawka owocowa przygotowane zostały na bazie soku i owoców gruszki. Sok gruszkowy wykorzystałam także do skropienia biszkoptów.
Tort gruszkowy będzie świetnym ciastem na wszelkiego rodzaju urodziny, imieniny czy inne święta, które mają miejsce w okresie jesiennym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tort gruszkowy.
Biszkopt:
- 8 jajek
- 12 dkg mąki pszennej
- 15 dkg mąki ziemniaczanej
- 25 dkg cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Owoce:
- 1,2 kg gruszek (u mnie Xenia)
- 900 ml wody
Krem budyniowy:
- 35 dkg masła bez soli
- 700 ml soku gruszkowego
- 15 dkg cukru kryształu
- 40 gr budyniu śmietankowego w proszku
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wstawka gruszkowa:
- 3 galaretki cytrynowe (75 gr każda)
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml soku gruszkowego
- ugotowane gruszki
Dodatkowo: mini biszkopty
Jak zrobić tort gruszkowy z masą gruszkową.
Biszkopt: do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko. Żółtka jajek rozmieszać widelcem.
Do ubitych z cukrem białek wlać żółtka, nie na raz a średnią strużką. Cały czas mieszać dość delikatnie. Na koniec dodać mąki, szybko i w mniejszych ilościach.
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 55 minut do godziny. Upieczone ciasto wystudzić a następnie przekroić wzdłuż 3 razy tak aby powstały 4 równe placki biszkoptowe.
Owoce: gruszki obrać ze skórki, wydrążyć środek każdej i przekroić wszystkie na pół. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu, w którym gruszki będą miękkie. Ugotowane wystudzić pozostawiając w soku.
Budyń: do garnka wlać 500 ml soku z gruszek, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml soku z proszkiem budyniowym, 3 żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy sok na ogniu zaczyna się gotować zalać budyń. Mieszać cały czas, gotując na małym ogniu. Budyń powinien się zagotować i od momentu zagotowania trzeba go jeszcze przez minutę pogotować. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło włożyć do miski. Rozetrzeć na puszystą konsystencję, najlepiej mikserem. Do miękkiego masła dodawać w małych ilościach zimny budyń, cały czas ucierać. Gotową masę podzielić na trzy części.
Wstawka gruszkowa: ugotowane gruszki pokroić w bardzo małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać sok gruszkowy i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę oraz galaretki. Wymieszać bardzo dokładnie i wystudzić.
Złożenie ciasta: przygotować formę do pieczenia, w której pieczone było ciasto. Na spód formy wyłożyć pierwszy placek biszkoptowy, skropić sokiem gruszkowym po czym wyłożyć pierwszą część tężejących gruszek z galaretką. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, delikatnie docisnąć palcami.
Biszkopt skropić po wierchu sokiem, wyłożyć 1/3 kremu budyniowego, rozsmarować dokładnie i przykryć trzecim plackiem biszkoptowym. Ponownie biszkopt skropić sokiem gruszkowym, wyłożyć drugą część tężejącej galaretki gruszkowej. Przykryć ostatnim plackiem biszkoptowym, ten też skropić sokiem gruszkowym a następnie wyłożyć 1/3 masy budyniowej. Rozsmarować. Na masie ułożyć jeden obok drugiego mini biszkopty. Ciasto po wierzchu udekorować pozostałą częścią masy. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc tort gruszkowy.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Biszkopt jest bardzo wysoki więc warto sprawdzić patyczkiem czy po godzinie pieczenia jego środek jest kompletnie upieczony. Jeśli nie, trzeba biszkopt jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku. Można oczywiście upiec biszkopt w prostokątnej formie do pieczenia. Wtedy w zależności od wielkości formy można go będzie trzymać chwilę krócej w piekarniku (jeśli forma jest większa rozmiarowo od tortownicy).
Tylko dno formy do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki pozostawiłam puste. Dzięki temu ciasto mogło “wspinać” się po formie.
W trakcie robienia biszkoptu mąkę należy dodać bardzo szybko, nie na raz ale w mniejszych ilościach. Nie należy jednak mieszać jej zbyt długo z ubitymi białkami, gdyż pozbędziemy się powietrza i ciasto nam nie wyrośnie.
Do gotowania gruszek najlepiej użyć szerokiego a płaskiego garnka. Gruszki będą w takim garnku pokryte całkowicie wodą.
Do skropienia ciasta użyłam 100 ml soku gruszkowego, który został mi po ugotowaniu gruszek.
Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Także masło użyte do masy powinno mieć takową temperaturę.
Lubisz ciasta owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy z jagodami.
Dodaj komentarz