Polędwiczka wieprzowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych gatunków mięsa wieprzowego.
Polędwiczkę przygotować można na wiele sposobów. Smażyć, dusić, piec.
Swojego czasu jadłam fantastyczną polędwiczkę pieczoną i na pewno kiedyś zamieszczę na takową tutaj przepis. Była niesamowicie miękka, niemalże jak masło. Zanim to jednak nastąpi mam dla Was przepis na polędwiczkę w sosie słodko-kwaśnym.
Sos słodko-kwaśny to sos zrobiony z cukru, ketchupu, octu, sosu sojowego, ananasa i warzyw takich jak papryka czy cebula.
Sos świetnie łączy się z mięsem. W tym sosie pysznie smakuje kurczak, żeberka i wieprzowina.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na polędwicę w sosie słodko-kwaśnym.
- 50 dkg polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 25 dkg pieczarek
- 2 duże papryki
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 25 dkg cukinii
- 25 dkg marchwi
- 1 łyżka octu ryżowego
- 80 dkg ananasa w puszce (wraz z sokiem)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu np. kwiatowego
- mały pęczek zielonej cebulki
Jak zrobić polędwicę w sosie słodko-kwaśnym.
Polędwiczkę odczyścić, pokroić na cienkie kawałki.
Paprykę pokroić w paski. Marchew i cukinię pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka a pieczarki na kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Owoce ananasa oddzielić od soku. Sok wlać do kubka i dodać sos sojowy, ocet, ketchup, miód oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Na ogień położyć wok, wlać olej i włożyć krojoną polędwiczkę. Smażyć 10 minut. Następnie dodać czosnek oraz warzywa. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po podsmażeniu warzyw dodać ananasa. Kontynuować smażenie 2-3 minuty. Na koniec zalać całość sosem z kubeczka i posypać krojoną cebulką zieloną. Zagotować i nieustannie mieszając smażyć przez dodatkowe 2 minuty.
Polędwicę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc polędwicę.
Wok trzymałam na dużym ogniu. Polędwiczka po podsmażeniu była dość dobrze przypieczona.
Z racji na fakt, iż ilość użytych w przepisie składników jest dość spora będziecie potrzebować dużego woka.
Użyłam w sumie jedną i pół dużej puszki ananasa.
Użyłam mieszanki papryki zielonej, czerwonej i żółtej.
Wok po umyciu warto wysuszyć i przesmarować odrobiną oleju. Tak przechowywać.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzetki z cukinią i serem.
Dodaj komentarz