Zupa krem z cukinii, którą zrobiłam niedawno zdecydowanie wygrywa w moim plebiscycie na najlepszą zupę 2019 roku.

Już dawno nie zjadłam z tak ogromną przyjemnością zupy warzywnej. Ta zupa z cukinii z dodatkiem sera pleśniowego wyszła mi obłędna. Nie mogłam się oderwać od jej jedzenia i nie skończyło się jednorazowo na jednej porcji a na dwóch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę z cukinii.
- 1 kg cukinii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 800 ml bulionu warzywnego
- 15 dkg sera pleśniowego
- 250 ml śmietanki do zupy 30% (200 ml do zupy a 50 ml do serwowania)
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz biały do smaku
Jak zrobić zupę z cukinii z serem pleśniowym.
Do garnka włożyć masło, oliwę, oregano, pokrojoną na małe kawałki cukinię oraz cebulę. Smażyć na średnim ogniu z tendencją do dużego przez 15 minut. Następnie dodać bulion warzywny, sól oraz pieprz.
Zupę zagotować i gotować na małym ogniu do momentu, w którym cukinia jest miękka a jej kawałki rozpadają się. W tym momencie dodać śmietankę i ser pleśniowy. Zagotować ponownie całość, mieszając od czasu do czasu gotować przez 2-3 minuty. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i zmiksować na jednolity krem.
Zupę podawać polaną dodatkową śmietanką. Można także po wierzchu pokruszyć odrobinę sera pleśniowego.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zupę z cukinii.

Jedna łyżeczka oregano w zupełności wystarczy. Nie dodajcie więcej, gdyż oregano nadaje zupie gorzkawy smak i zbyt duża jego ilość sprawiłaby, iż zupa stałaby się niesmaczna.
Cukinia, którą podsmażamy może się nawet lekko przyrumienić. Nada ona intensywniejszego smaku zupie.
Użyłam sera pleśniowego niebieskiego (Blue cheese).
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzetki z cukinią i serem.
Dodaj komentarz