Śledzie po żydowsku z cebulą, koperkiem i czosnkiem to danie rybne, które zakładając, że lubicie śledzie, na pewno przypadnie wam do gustu. Te ryby są aromatyczne, intensywne w smaku i pięknie pachną zarówno czosnkiem jak i koperkiem. Przygotowanie śledzi po żydowsku zajmuje około 15 minut przy założeniu, iż używamy śledzi w oleju lub mamy już wymoczone w wodzie śledzie solone. Bez względu na to, których śledzi decydujemy się użyć, przed pokrojeniem musimy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wody lub nadmiaru zalewy. Osuszone śledzie kroimy na większe kawałki i łączymy z marynatą z octu, oleju, cebuli, majeranku, czosnku, koperku oraz ziela angielskiego. Nie mieszamy zbyt długo a jedynie przez moment, po czym przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanie śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa. Poniżej kilka propozycji na domowe pieczywo, które będzie smacznym dodatkiem do śledzi po żydowsku.
- chleb z czosnkiem niedźwiedzim
- bułki z suszonymi pomidorami
- chleb bezglutenowy na zakwasie
- bułki na kefirze
- chleb pszenno-żytni na soku z ogórków kiszonych
- rogale śniadaniowe
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na śledzie po żydowsku i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie po żydowsku.
- 350 g filetów śledziowym w oleju bądź solonych
- 120 g cebuli
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 duże ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 1 łyżka majeranku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 40 ml octu 10%
- 500 ml wrzącej wody

Jak zrobić śledzie po żydowsku.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, przekładamy na sitko i przelewamy wrzącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie solone wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin, kilka razy zmieniając w tym czasie wodę na świeżą. Wymoczone śledzie wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli jednak używamy śledzi w oleju, to takie śledzie dokładnie przecieramy papierowym ręcznikiem. Osuszone śledzie układamy na deseczce i kroimy na około dwucentymetrowe kawałki (kawałki mogą być nieco szersze aniżeli dwa centymetry).
Obrany czosnek kroimy na cienkie plasterki, koperek drobno siekamy bądź kroimy. W misce łączymy plasterki czosnku z pokrojonym koperkiem, octem, majerankiem, zielem angielskim, olejem oraz cebulą. Następnie wkładamy kawałki śledzi, delikatnie mieszamy, po czym przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Warto wiedzieć robiąc śledzie po żydowsku.
Ocet spirytusowy zastąpić można octem jabłkowym, ryżowym bądź z czerwonego wina. Są one łagodniejsze w smaku aniżeli ocet spirytusowy.
Śledzie po przygotowaniu przechowuję w lodówce. Do podania są dobre już po kilku godzinach, ja na ogół serwuję je po 12 godzinach.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie korzenne.


Dodaj komentarz