Od niedawna w moim domu grillowane owoce cieszą się równie sporym powodzeniem co grillowane warzywa. Moje owocowe przygody z grillem zaczynałam od grillowania fig. Po nich przyszła kolej na gruszki i brzoskwinie. Nie są to oczywiście jedyne owoce, które nadają się do grillowania, ja osobiście jednak tylko je grilluję dlatego poniżej zostawiam Wam przepis na grillowane brzoskwinie. W taki sam sposób przygotujecie większość owoców, które są odpowiednie na grilla. Do grillowania nada się melon, arbuz, banan, nektarynki oraz ananas.
Do przygotowania brzoskwiń z grilla potrzebny jest olej, odrobina miodu, szczypta soli oraz cynamon. Ja używam tylko i wyłącznie oleju słonecznikowego, gdyż nie przepadam za zapachem oleju rzepakowego. Brzoskwinie należy dobrze natrzeć marynatą i od razu można je grillować. Grillowanie może odbyć się na patelni grillowej bądź na grillu. Grillowane brzoskwinie podać można z bitą śmietaną lub lodami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grillowane brzoskwinie.
- 3 duże brzoskwinie
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczka cynamonu
Do podania:
- lody
- musli
Jak zrobić grillowane brzoskwinie.
W kubku wymieszać olej z cynamonem, miodem i szczyptą soli. Brzoskwinie umyć, osuszyć, rozkroić każdą na pół i wyjąć pestkę. Kolejno, połówki brzoskwiń dokładnie posmarować z każdej strony płynną marynatą z kubka.
Patelnię grillową wstawić na ogień, bardzo dobrze rozgrzać i kiedy gorąca układać na niej połówki brzoskwiń. Grillować na średnim ogniu przez 4 minuty po czym przewrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.

Warto wiedzieć robiąc grillowane brzoskwinie.
Najlepsze do grillowania będą dojrzałe jednak nadal dość twarde brzoskwinie. Miękkie brzoskwinie w trakcie grillowania puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać.
Lubisz desery z brzoskwiniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Deserek serowy z brzoskwiniami.

Dodaj komentarz