Od kiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii. W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi składnikami mojego bigosu z cukinii a jedynie dodatkami, których używam od czasu do czasu.
Bigos z cukinii najczęściej serwuję podany z pieczywem. Jest on również fajnym dodatkiem obiadowym, świetnie zastępuje niejedną sałatkę. Propozycje na dania mięsne, z którymi podać można bigos z cukinii znajdziecie w zakładce Obiad.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bigos z cukinii.
- 1 kg cukinii w skórce
- 20 dkg marchwi
- 20 dkg cebuli
- 50 dkg pomidorów
- 2 liście laurowe
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 20 dkg wędzonej kiełbasy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 duży ząbek czosnku
Jak zrobić bigos z cukinii.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić kostkę o wymiarach 2.5 na 2.5 centymetra.
Do dużego garnka włożyć pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę wraz z boczkiem oraz olej. Smażyć na średnim ogniu przez 7-8 minut. Dodać drobno krojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kontynuować smażenie przez 4-5 minut. Następnie dodać słodką oraz ostrą paprykę w proszku, pokrojoną w kostkę marchew, kminek i liście laurowe. Smażyć minutę i dodać kostkę z cukinii, pokrojone pomidory, sól oraz pieprz. Garnek przykryć i dusić całość na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia bigos zalać mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Bigos z cukinii podawać z pieczywem, ryżem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Warto wiedzieć robiąc bigos z cukinii.
Waga warzyw podana w przepisie to ich waga po obraniu ze skórki.
Z dojrzałej cukinii należy usunąć ziarna. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą łyżki.
Wędzoną kiełbasę dodaję zawsze bez skórki. Nie lubię kiedy w bigosie wyczuwalne są twarde kawałki kiełbasy. Możecie zatem z kiełbasy usunąć skórkę jednak nie musicie.
Lubisz cukinię? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorową z cukinią.

Dodaj komentarz