Ciasta bez pieczenia są świetnym sposobem na słodki deser, którego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Podstawą większości ciast bez pieczenia są biszkopty bądź herbatniki, które zastępują najczęściej biszkopt. W tychże ciastach znaleźć mogą się owoce, bita śmietana, krem, ser, jogurt, galaretka, orzechy, czekolada. Tak naprawdę długo by wymieniać, gdyż większość produktów używanych w ciastach pieczonych sprawdza się także w ciastach bez pieczenia.
Jeśli macie zatem ochotę na zrobienie szybkiego ciasta, które nie wymaga pieczenia wypróbujcie poniższy przepis na torcik borówkowy bez pieczenia. W tym torciku znajdziecie masę krówkową połączoną z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną, biszkopty ladyfingers i świeże borówki. Przygotowanie torciku zajmie Wam około 15 minut, co również jest plusem tego deseru.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik borówkowy.
- 12,5 dkg świeżych borówek
- 25 dkg serka mascarpone
- 20 dkg masy krówkowej o smaku adwokat + 2 łyżki
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 14 gr żelatyny w proszku
- 80 ml wody
- 15 biszkoptów ladyfingers
- 5 dkg tartej czekolady mlecznej
Jak zrobić torcik borówkowy bez pieczenia.
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odrobinę podgrzać, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie, chłodną lecz nadal płynną żelatynę połączyć z masą krówkową.
W dużej misce ubić śmietanę kremówkę. Śmietana powinna być dobrze ubita jednak nie sztywna. Do tak ubitej śmietany dodać mascarpone i ubijać razem przez 30 sekund. Następnie, dodać masę krówkową uprzednio połączoną z żelatyną i ubijać, aż całość dobrze się połączy i zacznie gęstnieć. Powinno to zając około minutę.
Prostokątną formę dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Folia powinna sporo wystawać poza brzegi formy, aby można było gotowy już torcik szczelnie owinąć. Na spodzie formy ułożyć pierwszy rząd biszkoptów ladyfingers, które pokryć 2 łyżkami masy krówkowej. Kolejno, wylać połowę tężejącego kremu, na którym ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Biszkopty pokryć pozostałym kremem. Górę torciku udekorować borówkami i posypać tartą czekoladą. Tak przygotowany torcik owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Warto wiedzieć robiąc torcik borówkowy bez pieczenia.
Torcik przygotowałam w formie o wymiarach 30 na 11 centymetra. Można użyć dłuższej lub nieco krótszej formy, ważne aby była w miarę wysoka. W zależności od wielkości formy potrzebnych może być więcej lub mniej sztuk biszkoptów ladyfingers.
Lubisz ciasta z borówkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik czekoladowy z borówkami i bananem.






Dodaj komentarz