Sos koperkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Łączy się fajnie z pulpecikami, rybami, pieczonym mięsem, makaronem oraz puree ziemniaczanym. Do przygotowania sosu potrzebna jest śmietanka, bulion warzywny, kilka przypraw i oczywiście koperek. Sięgnąć można zarówno po świeży jak i mrożony koperek, zwłaszcza kiedy jesteśmy poza sezonem na to zioło, mrożony koperek będzie jak znalazł.
Poniższy przepis na sos koperkowy to sprawdzony przepis, na podstawie którego zawsze przyrządzam mój sos. Ja lubię kiedy sos nie jest ani zbyt rzadki ani zbyt gęsty, dlatego konsystencja tego sosu jak dla mnie jest w sam raz. Sos najczęściej zagęszczam mąką ziemniaczaną, gdyż smak tej mąki jest niewyczuwalny w sosie. Zauważyłam, iż kiedy używam do zagęszczania sosów mąki pszennej, zawsze czuję jej smak w gotowym już sosie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos koperkowy.
- 1 łyżeczka masła
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- duży pęczek koperku (25 gr)
- 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić sos koperkowy.
Do garnka wlać 400 ml bulionu, dodać masło, sól oraz pieprz i zagotować. W kubeczku połączyć śmietankę ze 100 ml bulionu oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy bulion na ogniu zaczyna się gotować wlać składniki z kubeczka. Ponownie zagotować i mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Kolejno, dodać drobno krojony koperek oraz sok z cytryny i kontynuować gotowanie przez 2 minuty. Sos koperkowy podawać gorący lub ciepły.

Warto wiedzieć robiąc sos koperkowy.
Dobrze jest zrobić sos koperkowy na bulionie warzywnym. Taki sos będzie bardziej aromatyczny, aniżeli ten przygotowany na wodzie.
Celem uniknięcia powstania w sosie grudek warto jest sos mieszać ręcznym ubijakiem. Nie trzeba tego robić przez cały czas ale co najmniej na początku, kiedy łączymy składniki z kubka z bulionem.
Lubisz dania z dodatkiem koperku? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę kalafiorową z koperkiem.

Dodaj komentarz