Przepis na tradycyjny mus z czekolady, który koniecznie musisz wypróbować. Ten mus czekoladowy robiony jest z jajek, śmietany kremówki, cukru oraz gorzkiej czekolady. Jego konsystencja jest niezwykle lekka i puszysta, a smak obłędny. Mus czekoladowy podaję udekorowany owocami. Mogą to być dowolne miękkie owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Piękny efekt wizualny daje również owoc physalis, którym często dekoruję mój mus. Polecam przygotowanie poniższego musu na nadchodzące Walentynki, a jeśli jeszcze nie robiłeś musu czekoladowego, to koniecznie sięgnij po mój przepis na mus czekoladowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mus czekoladowy.
- 4 duże jajka
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 5 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- maliny oraz physalis do dekoracji
Jak zrobić mus czekoladowy.
Czekoladę włożyć do miski, rozpuścić w mikrofali i wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka włożyć do miski, dodać cukier puder, po czym ucierać przez 6-7 minut. Kolejno, delikatnie wmieszać ubitą śmietanę kremówkę, a po niej płynną lecz zimną czekoladę.
Białka jajek ubić wraz ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy ubite, wmieszać do składników w misce, po czym szybko, ale w miarę delikatnie połączyć w całość. Mus schłodzić w lodówce, podawać udekorowany owocami.

Warto wiedzieć robiąc mus czekoladowy.
Przed dodaniem jajek do musu, koniecznie należy sparzyć je wrzątkiem. Do kubka wlać wrzącą wodę, jajko włożyć na łyżkę i zanurzyć we wrzątku przez co najmniej 10 sekund.
Lubisz musy z czekoladą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szybki mus z białej czekolady.

Pyszny czekoladowy deser 🙂