Proziaki to wywodzące się z Podkarpacia, małe chlebki robione na bazie mąki, wody oraz sody oczyszczonej. Nazwa chlebków wywodzi się od prozy, czyli inaczej sody. Dawniej chlebki te pieczone były na blasze, dzisiaj do ich upieczenia wystarczy dobrze nagrzana patelnia o grubym spodzie. Chlebki proziaki podawać można na śniadanie bądź kolację, są także fajną bazą wielu przystawek. Przepis na proziaki znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na proziaki.
- 25 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 1/2 łyżeczka sody
- 14 dkg kefiru
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 1 małe jajko
Jak zrobić proziaki.
Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, sól, cukier oraz jajko. W kubeczku połączyć kefir z sodą, dodać do pozostałych składników w misce, wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1-ego centymetra, po czym szklanką o średnicy 7.5 centymetra wycinać z ciasta kółka. Chlebki ułożyć na blacie lekko podsypanym mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Patelnię wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca układać chlebki. Piec na średnim ogniu przez 18 minut, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

Warto wiedzieć robiąc proziaki.
Ciasto wyrabiałam przez 4 minuty, do momentu w którym odchodziło mi od dłoni.
Kefir użyty do przygotowania chlebków powinien być w temperaturze pokojowej.
Z podanych ilości składników uzyskałam 10 sztuk chlebków.
Lubisz pieczywo na sodzie? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki na kefirze.

Pyszne proziaki 🙂