Sos teriyaki wywodzi się z samej Japonii. Nazwa pochodzi od słowa “błyszczeć”, gdyż potrawy po upieczeniu w sosie mają szklisty kolor. Dzieje się tak dzięki dodatkowi cukru do sosu.
Skład sosu teriyaki to sos sojowy, cukier bądź miód oraz przyprawy takie jak imbir i czosnek.
W marynacie teriyaki przygotować można każdy rodzaj mięsa. Najczęściej jednak jest to mięso z kurczaka oraz łosoś.
Ja tym razem postawiałam na rybę i zrobiłam łososia teriyaki, którego podałam z gotowanym brokułem i puree z ziemniaków i buraczka.
Przepis na teriyaki macie poniżej. Wypróbujcie go w domu 😉
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na marynatę teriyaki.
- 40 dkg świeżego łososia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- świeży imbir 2-u centymetrowy kawałek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- szczypta harissy
- 1 łyżka oliwy
Jak zrobić łososia teriyaki.
W garnku połączyć sos sojowy, wodę, starty na tarce imbir, harissę, cukier brązowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę kukurydzianą. Mieszając cały czas zagotować i trzymać na małym ogniu 30 sekund. Wystudzić. Pokrojonego łososia włożyć do miski, dodać zimny sos. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Patelnię lekko posmarować oliwą, rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć łososia skórką do dołu. Smażyć 3 minuty na średnim ogniu. Przewrócić, trzymać 30 sekund po czym włożyć patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 6 minut.
Łososia podawać z gotowanymi warzywami takimi jak fasolka szparagowa, brokuł lub ziemniaki.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc teriyaki.
Patelnia, na której smaży się łosoś musi mieć metalową rączkę, gdyż będziemy ją wkładać do piekarnika. Jeśli nie macie takiej patelni możecie użyć blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka powinna być gorąca w momencie przekładania na nią łososia z patelni.
Nie dodawałam soli, gdyż sos sojowy jest bardzo słony.
Lubisz dania rybne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym.
Dodaj komentarz