Zdrowa sałatka na bazie quinoa z glazurowaną marchewką, orzechami pecan, rzodkiewką i chipsami pietruszki to bez wątpienia sałatka, którą musicie zrobić. Sałatka idealnie nadaje się do podania na stół gościom, sprawdza się jako lunch zabrany do pracy oraz jako dodatek do innych dań. Sałatka doprawiona jest do smaku sosem jogurtowym i nie ma w niej grama majonezu.
Sałatkę zaserwować można w formie warstwowej, czyli bez mieszania ze sobą składników lub poprzez ich połączenie tuż przed podaniem. Ja mieszam wszystkie składniki sałatki ze sobą kiedy podaję ją na obiad jako dodatek do mięs, zastępuje mi ona wtedy ziemniaki i surówkę jednocześnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z quinoa i glazurowaną marchewką.
- 30 dkg młodej marchwi
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu (u mnie kwiatowy)
- 5 dkg prażonych orzechów pecan
- 15 dkg quinoa
- 1/2 łyżeczka soli + szczypta do posypania sałatki
- 8 dkg rzodkiewki
- garść chipsów z pietruszki
Sos jogurtowy:
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tahini
- kilka listków świeżej mięty
- 1/4 łyżeczka soli
Jak zrobić sałatkę z quinoa z glazurowaną marchewką.
Do garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać uprzednio przepłukane pod bieżącą wodą quinoa, ponownie zagotować i gotować przez 15 minut, na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane quinoa wylać na durszlak i wystudzić.
Do osobnego garnka wlać wodę, włożyć oczyszczoną i obraną marchew po czym zagotować. Od momentu zagotowania gotować marchew przez 6-7 minut. Ugotowaną marchew odrobinę wystudzić a następnie przekroić każdą wzdłuż na pół.
Na patelnię włożyć miód, sok pomarańczowy oraz podgotowaną marchew. Gotować na średnim ogniu z tendencją do dużego, do momentu w którym sok całkowicie wyparuje a marchew lekko się skarmelizuje. Gotową marchew wystudzić.
Uprażone orzechy pecan grubo posiekać a rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.
Do wysokiego kubka włożyć jogurt, sól, tahini oraz listki mięty. Zmiksować.
Na półmisek do serwowania wyłożyć zimne quinoa, które polać częścią sosu jogurtowego. Następnie położyć glazurowaną marchew, plastry rzodkiewki, posiekane orzechy, pozostały sos i chipsy z pietruszki. Po wierzchu całość oprószyć odrobiną soli.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z quinoa i marchewki.
W tym przepisie wykorzystać możecie zarówno młodą jak i nieco bardziej dojrzałą marchew. Młoda marchew gotuje się zdecydowanie krócej i nie jest konieczne jej obieranie, wystarczy ją jedynie dobrze umyć i oczyścić. Osobiście lubię kiedy marchew jest al dente, czyli nadal lekko twardawa po ugotowaniu.
Orzechy pecan prażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą, na małym ogniu przez 6 minut.
Sięgnęłam po świeżo wyciskany sok pomarańczowy.
Chipsy z pietruszki przygotujecie poprzez bardzo cienkie pokrojenie korzenia pietruszki, najlepiej obieraczką do warzyw i ich wysuszenie w piekarniku. Po pokrojeniu plastry pietruszki należy lekko skropić olejem, oprószyć solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 20 do 25 minut, sprawdzając od czasu do czasu, aby uniknąć ich przypalenia.
Nie jest konieczne miksowanie składników na sos jogurtowy. Możecie drobno pokroić miętę i wymieszać ją z pozostałymi składnikami.
Szukasz przepisów na dania z quinoa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kotlety z batatów i komosy ryżowej.
Dodaj komentarz