Smażone banany
|

Banany w cieście

Smażone banany w cieście to proste danie, które podać można zarówno na deser jak i na kolację. Do zrobienia bananów w cieście potrzebne są jedynie ogólno-dostępne składniki. Ciasto, którym pokryte są banany, to ciasto podobne do ciasta naleśnikowego, jest ono od niego jednak sporo gęstsze. Ciasto to powstaje z połączenia mleka z mąką, jajkiem i dodatkami takimi jak cukier, sól oraz proszek do pieczenia. W gotowym cieście lądują średniej wielkości kawałki bananów. Całość smażona jest na głębokim tłuszczu i podawana z cukrem pudrem. Jeśli jeszcze nie jedliście bananów przygotowanych w taki sposób, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na banany w cieście.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Banany smażone na głębokim tłuszczu
Smażone banan y w cieście

Składniki na banany w cieście.

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g bananów
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić banany w cieście.

Do miski wbić jajko, dodać mleko, sól, cukier, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą ręcznego ubijaka połączyć wszystkie składniki w płynne ciasto o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut.

Banany obrać ze skórki, pokroić na około 3-y centymetrowe kawałki.

Do dość szerokiego garnka wlać olej, powinno być go na tyle dużo, aby banany po włożeniu mogły swobodnie w nim pływać. Garnek z olejem wstawić na ogień i rozgrzać. Każdego banana nabijać na małą wykałaczkę, zanurzać w cieście i wykładać na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu, do momentu, w którym ciasto będzie dobrze wypieczone z każdej ze stron. Usmażone banany wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przed podaniem banany w cieście oprószyć cukrem pudrem.

Smażone banany
Smażone banany w cieście

Warto wiedzieć robiąc banany w cieście.

Polecam sięgnąć po dość twarde, niedojrzałe jeszcze za bardzo banany. Ich konsystencja sprawdza się najlepiej po usmażeniu.

Ciasto, w którym moczę banany wlewam zazwyczaj do wąskiego kubka. Pozwala mi to szybkie i sprawne zamoczenie każdego kawałka banana w cieście.

Lubisz ciasta z bananami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bananową fantazję.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Banany w cieście
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *