Dość często zdarza mi się nakupić sporą ilość bananów, której nie jestem w stanie przejeść w odpowiednio szybkim czasie. Z takich bananów pozostaje mi tylko piec ciasta bądź używać ich przy robieniu owsianki. Nie jest to dla mnie problemem, gdyż uwielbiam zarówno ciasta z bananami jak i owsiankę z ich dodatkiem. Jednym z wypieków, w którym przejrzałe banany odnajdują się fenomenalnie, są pączki. Są to pączki z tak zwaną dziurką, bez nadzienia ale za to polane lukrem na bazie puree bananowego.
Przygotowanie pączków bananowych zaczynam zawsze od zrobienia puree z bananów, a robię to poprzez zmiksowanie dojrzałych bananów blenderem. Puree nie przelewam przez sito, gdyż nie widzę takowej potrzeby, aczkolwiek można to zrobić. Po przygotowaniu puree biorę się za zrobienie ciasta drożdżowego bananowego. Poza puree wykorzystuję do niego także mąkę, cukier, masło, jajko oraz żółtka, jogurt i drożdże. Standardowe zatem składniki, poza puree bananowym, które jest tutaj małym urozmaiceniem. Drożdże najpierw łączę z jogurtem, odstawiam na chwilę, aby wyrosły i kiedy gotowe mieszam z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym wałkuję i formuję w pączki, które także odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Pączki smażę na sporej ilości tłuszczu, tak jak to normalnie robimy w przypadku pączków tradycyjnych.
Usmażone pączki bananowe studzę i kiedy zimne dekoruję słodkim lukrem. Ten słodki wypiek z ciasta drożdżowego podaję na deser bądź słodką przekąskę w trakcie dnia. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pączki bananowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki bananowe.
- 18 dkg puree bananowego
- 6 gr drożdży instant
- 12 dkg jogurtu greckiego
- 8 dkg płynnego masła
- 1 łyżka wódki bądź spirytusu
- 3 żółtka
- 1 jajko “M”
- szczypta soli
- 50 dkg mąki pszennej + łyżka do podsypania
- 6 dkg cukru pudru
Lukier bananowy:
- 15 dkg cukru pudru
- 3 łyżki puree bananowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Jak zrobić pączki bananowe.
Do miseczki wlać jogurt grecki, wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać żółtka, jajko, cukier puder, drożdże z jogurtem, sól, puree bananowe i wyrabiać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać płynne masło oraz wódkę i kontynuować wyrabianie ciasta przez 6-7 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość 0,7-1 centymetra. Z ciasta wycinać koła o średnicy 6,5-7 centymetra, pośrodku których wycinać małe kółka o średnicy 2 centymetrów. Wycięte z ciasta pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać wyrośnięte pączki. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron, na średniej wielkości ogniu przez około 4-5 minut. Usmażone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i studzić.
Do miski wsypać cukier puder, dodać puree bananowe i przy pomocy robota ręcznego bądź planetarnego ucierać przez 10 minut. Za pomocą pędzelka posmarować każdego pączka lukrem.

Warto wiedzieć robiąc pączki bananowe.
Składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Puree bananowe zrobiłam z bardzo dojrzałych bananów, takich które miały niemalże brązową już skórkę. Banany obrałam, włożyłam do plastikowego pojemnika i zmiksowałam blenderem.
Lukrem należy smarować wystudzone pączki. Jeśli posmarujemy ciepłe bądź gorące pączki, to lukier po prostu z nich spłynie.
Lubisz szybkie pączki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Mini pączki z serka homogenizowanego w 10 minut.


Super sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. To będzie dobra odmiana od chleba/ciasta bananowego. 🙂 Dziękuję
Smakowicie wyglądają 😀 Chętnie wypróbuję przepis 🤗