Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną to proste ciasto na biszkoptach, które przygotujesz bez piekarnika. Ta szarlotka jest wilgotna, jabłka są miękkie i soczyste a całość smakuje wyśmienicie. Przygotowanie szarlotki bez pieczenia zaczynam od obrania, starcia na tarce i usmażenia jabłek. Do usmażonych jabłek dodaję galaretkę w proszku, studzę i wylewam na namoczone w mleku biszkopty. Ciasto wstawiam do lodówki, aby jabłka stężały po czym dekoruję je bitą śmietaną i posypuję drobno startą czekoladą. Ta szarlotka świetnie sprawdza się podana na deser, przygotowana bez okazji lub przy święcie. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na szarlotkę bez pieczenia i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szarlotkę bez pieczenia.
- 14 sztuk podłużnych biszkoptów
- 1,2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe w proszku (77 g każda)
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
Bita śmietana:
- 300 ml zimnej śmietanki kremówki (36%)
- 30 g cukru pudru
- 40 ml wrzącej wody
- 10 g żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- czekolada mleczna do dekoracji

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia.
Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka, wlać wodę i od momentu zagotowania gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kolejno do miękkich jabłek wsypać galaretkę cytrynową, mieszać przez chwilkę, aby dobrze się rozpuściła, po czym odstawić jabłka do wystygnięcia.
Blaszkę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, co pozwoli w późniejszym etapie łatwiej wyjąć ciasto z blaszki. Każdy biszkopt moczyć w mleku, układać jeden obok drugiego w blaszce. Następnie na biszkoptach rozłożyć zimne, lekko tężejące jabłka z galaretką, wyrównać i odstawić na godzinę do lodówki.
Do miski wlać wrzącą wodę, wsypać żelatynę i mieszać przez chwilę do momentu, w którym żelatyna się rozpuści. Zimną śmietankę kremówkę wlać do miski i ubić na prawie sztywno. W ostatnich sekundach ubijania dodać cukier puder a na końcu wlać chłodną lecz płynną żelatynę i ubijać jeszcze przez kilka sekund. Ciasto wyjąć z lodówki, pokryć bitą śmietaną i posypać tartą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc szarlotkę bez pieczenia.
Użyłam metalowej formy na ciasto o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Szarlotkę przygotować można z jednej konkretnej odmiany jabłek bądź sięgnąć po selekcję kilku odmian.
Waga jabłek podana w liście składników to waga obranych i startych na tarce jabłek.
Ilość wody, w której rozpuszczona jest żelatyna jest dość mała dlatego żelatyna szybko zaczyna gęstnieć. Najlepiej jest ją przygotować na chwilkę przed ubiciem śmietanki.
Jeśli biszkopty nie mieszczą się w blaszce jeden obok drugiego, delikatnie przytrzyjcie ich krótsze końce na tarce.
Lubisz szarlotkę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.







Dodaj komentarz