Rajska Fantazja jest połączeniem puszystego biszkoptu z bitą śmietaną, krem z Nutelli oraz brzoskwiniami w galaretce. Ciasto to pięknie się prezentuje i ma pyszny smak, dlatego też jeśli szukacie inspiracji na ciasta na Święta, polecam to właśnie ciasto. Jego przygotowanie zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jako, iż ciasto robię na dużej blaszce do pieczenia, do biszkoptu używam sporej ilości jajek. Ciasto biszkoptowe robię tak jak to robię na ogół, czyli do ubitych białek dodaję najpierw cukier, a później mąkę pszenną oraz żółtka. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wykładam na blaszkę i piekę. Kiedy upieczone, studzę i przekrawam na pół, a pomiędzy dwa placki biszkoptowe wkładam tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Na tak przełożonym biszkopcie smaruję Nutellę połączoną z płatkami jaglanymi. Płatki jaglane super sprawdzają się w tym kremie, iż nadają mu chrupkości.
W kolejnym kroku gotuję budyń, który jest częścią kremu budyniowego. Po wystudzeniu budyń łączę z masłem, po czym rozprowadzam na kremie z Nutellą. Na kremie budyniowym układam biszkopty, które przykrywam bitą śmietaną. Ciasto to wychodzi dość wysokie, przez co świetnie sprawdza się podane jako ciasto urodzinowe. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto Rajska Fantazja i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto Rajska Fantazja.
Biszkopt:
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
* szklanka 250 ml
Brzoskwinie w galaretce:
- 2 galaretki brzoskwiniowe (75 gr każda)
- puszka brzoskwiń (82 dkg waga z sokiem, same brzoskwinie 48 dkg)
- 600 ml płynu (woda plus sok z brzoskwiń)
Krem z Nutellą:
- 40 dkg Nutelli
- 6 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
Krem budyniowy:
- 10 dkg cukru kryształu
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dkg masła
Bita śmietana:
- 1 galaretka cytrynowa (75 gr)
- 200 ml wody
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 20 dkg podłużnych biszkoptów
Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta.
Jak zrobić ciasto Rajska Fantazja.
Przygotowanie biszkoptu.
Do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę soli, po czym ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Mąkę przesiać przez sitko i połączyć z proszkiem do pieczenia. Żółtka jajek rozmieszać łyżką.
Do ubitych z cukrem białek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz żółtka, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić raz wzdłuż, tak aby powstały dwa blaty biszkoptowe.
Brzoskwinie w galaretce – przygotowanie.
Brzoskwinie odlać z soku i pokroić w kostkę. Sok wlać do garnka, dodać wodę i zagotować. Galaretki wsypać do miski, zalać wrzącym sokiem z wodą. Wymieszać. Do rozmieszanej galaretki włożyć pokrojone brzoskwinie, wystudzić i kiedy zimne wstawić do lodówki i trzymać do momentu, w którym galaretka zaczyna tężeć.
Krem z Nutellą oraz krem budyniowy – przygotowanie.
Nutellę włożyć do garnka i podgrzać. Do ciepłej Nutelli dodać płatki jaglane i wymieszać.
300 ml wlać do garnka, dodać wanilię oraz cukier i zagotować. W szklance wymieszać 200 ml mleka z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, wlać płyn ze szklanki. Mieszając cały czas doprowadzić do zagotowania, po czym gotować przez około minutę. Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Do tak utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń, cały czas ucierając.
Przygotowanie bitej śmietany.
Wodę wlać do garnka i zagotować. Do miski wsypać galaretkę, zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Kolejno, galaretkę schłodzić do momentu, w którym zaczyna tężeć.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, po czym dodać tężejącą lecz nadal płynną galaretkę i szybko całość razem połączyć, najlepiej przy pomocy ubijaka bądź robota kuchennego.
Złożenie ciasta Rajska Fantazja.
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, przykryć drugim blatem biszkoptu, na którym położyć ciepłą Nutellę z płatkami jaglanymi. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Kolejno, na kremie Nutelli położyć masę budyniową, a na niej ułożyć podłużne biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty pokryć bitą śmietaną. Ciasto posypać tartą na tarce czekoladą i schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Rajska Fantazja.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 35 na 28 centymetra.
Składniki wykorzystane do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Galaretkę cytrynową zastąpić można galaretką pomarańczową.
Podłużne biszkopty zastąpić można biszkoptami okrągłymi.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą.

Dodaj komentarz