Karpatka do słodki wypiek robiony z ciasta parzonego, które przekłada się kremem budyniowym. Taką karpatkę pamiętam z dzieciństwa i tylko taką wersję karpatki zawsze robię w moim domu. Ciasto parzone, które jest podstawą karpatki przygotowuje się z mąki, wody, tłuszczu oraz jajek. Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, następnie połączyć ją z mąką, a w ostatnim kroku dodać jajka. Tak przygotowane ciasto pieczone jest w dość wysokiej temperaturze przez 30-40 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczone i wystudzone blaty ciasta łączone są ze sobą kremem.
Krem budyniowy, którym przekładam karpatkę składa się z domowego budyniu waniliowego oraz masła. Przepis na krem budyniowy znajdziecie na blogu mecooks, poniżej załączam również link do przepisu. Na koniec, gotowa już karpatka po wierzchu oprószona jest delikatnie cukrem pudrem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na karpatkę.
Ciasto parzone.
- 250 ml wody
- 18 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 12,5 dkg masła
- 5 jajek (20 dkg)
Krem budyniowy przygotuj według przepisu TUTAJ.
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta.
Jak zrobić karpatkę.
Do garnka wlać wodę, dodać masło i sól, zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszać. Składniki należy mieszać około minuty, następnie wstawić garnek na ogień i gotować na małym ogniu przez minutę. Ciasto zdjąć z ognia, wystudzić. Kolejno do wystudzonego ale letniego ciasta dodać jajka, po jednym na raz. Mieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części i na raz piec tylko jedną z nich. Do formy wyłożyć pierwszą część ciasta, rozprowadzając je równomiernie za pomocą szpatułki. Jeśli ciasto klei się do szpatułki, przepłukać ją w zimnej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blachę z ciastem. Piec przez 35-40 minut, nie uchylając piekarnika w trakcie pieczenia. Upieczone ciasto wystudzić. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta.
Pierwszy blat ciasta włożyć do formy do pieczenia, w której ciasto było pieczone. Kolejno, na cieście równomiernie rozprowadzić krem budyniowy, który przykryć drugim blatem. Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem karpatkę oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc karpatkę.
Ciasto piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 21 na 32 centymetra.
Jajka, które dodawane są do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Lubisz ciasta z kremem budyniowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym.

Dodaj komentarz