Smażone banany w cieście to proste danie, które podać można zarówno na deser jak i na kolację. Do zrobienia bananów w cieście potrzebne są jedynie ogólno-dostępne składniki. Ciasto, którym pokryte są banany, to ciasto podobne do ciasta naleśnikowego, jest ono od niego jednak sporo gęstsze. Ciasto to powstaje z połączenia mleka z mąką, jajkiem i dodatkami takimi jak cukier, sól oraz proszek do pieczenia. W gotowym cieście lądują średniej wielkości kawałki bananów. Całość smażona jest na głębokim tłuszczu i podawana z cukrem pudrem. Jeśli jeszcze nie jedliście bananów przygotowanych w taki sposób, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na banany w cieście.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na banany w cieście.
- 10 dkg mąki pszennej
- 80 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 dkg bananów
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić banany w cieście.
Do miski wbić jajko, dodać mleko, sól, cukier, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą ręcznego ubijaka połączyć wszystkie składniki w płynne ciasto o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut.
Banany obrać ze skórki, pokroić na około 3-y centymetrowe kawałki.
Do dość szerokiego garnka wlać olej, powinno być go na tyle dużo, aby banany po włożeniu mogły swobodnie w nim pływać. Garnek z olejem wstawić na ogień i rozgrzać. Każdego banana nabijać na małą wykałaczkę, zanurzać w cieście i wykładać na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu, do momentu, w którym ciasto będzie dobrze wypieczone z każdej ze stron. Usmażone banany wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przed podaniem banany w cieście oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc banany w cieście.
Polecam sięgnąć po dość twarde, niedojrzałe jeszcze za bardzo banany. Ich konsystencja sprawdza się najlepiej po usmażeniu.
Ciasto, w którym moczę banany wlewam zazwyczaj do wąskiego kubka. Pozwala mi to szybkie i sprawne zamoczenie każdego kawałka banana w cieście.
Lubisz ciasta z bananami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bananową fantazję.

Dodaj komentarz