Kurczak w cieście naleśnikowym to idealny sposób na wykorzystanie resztek mięsa, które często zostaje nam z rosołu lub po upieczeniu kurczaka. Mi osobiście zdarza się to dość często, gdyż gotuję jedynie dla siebie oraz męża i nie zawsze jesteśmy w stanie przejeść wszystko od razu 🙂
Przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym, którym dzielę się z Wami poniżej zaczerpnęłam od mojej mamy, która zwykła przygotowywać to danie na niedzielny obiad. Podawała je najczęściej zamiast mięsa, z dodatkiem puree z ziemniaków i surówki. Danie to polecam na obiad, lunch, ale także jako przekąskę, gdyż w tej roli sprawdza się równie dobrze.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym.
- 25 dkg pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 150 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 8 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 małe jajko
Jak zrobić kurczaka w cieście naleśnikowym.
Do miski wbić jajko, dodać wodę, mleko, 1/4 łyżeczkę soli, pieprz oraz przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą ręcznego ubijaka połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto bez grudek.
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, posolić 1/4 łyżeczką soli. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie, wylać około 1/4 część ciasta naleśnikowego, które smażyć przez 20-30 sekund na średnim ogniu, po czym równomiernie ułożyć na cieście kurczaka, którego zalać pozostałym ciastem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i smażyć do momentu, aż wierzchnia warstwa ciasta będzie niemalże całkowicie upieczona. W tym momencie ostrożnie przewrócić placek na drugą stronę i kontynuować smażenie przez kolejnych kilka minut. Tak przygotowanego kurczaka podawać jajko dodatek do ziemniaków, samego lub z dodatkiem surówki.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w cieście naleśnikowym.
Wodę gazowaną zastąpić można wodą niegazowaną, bądź użyć wyłącznie mleka do przygotowania ciasta.
Mięso z kurczaka posoliłam 1/4 łyżeczką soli, można jednak dodać jej odrobinę więcej. Wszystko zależy od tego jak słone dania lubimy.
Do smażenia użyłam patelni o średnicy 20-u centymetrów.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia z kurczaka w boczku.

Dodaj komentarz