Przepis na kanapki z cukinii i parmezanu
|||

Kanapki z cukinii i parmezanu

Kanapki z cukinii i parmezanu wyjątkowo przypadły mi do gustu i w ostatnim czasie przygotowuję je bardzo często. Z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo, skutecznie zaspokajają głód i są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Mają więc same zalety.

Te warzywno-serowe kanapki bazują na dwóch prostych składnikach: cukinii oraz parmezanie. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż wystarczy pokroić cukinię w cienkie plastry, ułożyć je na blaszce, posypać parmezanem i zapiec. Po wystudzeniu cukiniowo-serowe kanapki wystarczy wypełnić ulubionymi dodatkami.

W kwestii nadzienia panuje pełna dowolność – świetne będą tutaj pasty warzywne, wędliny, sery, świeże lub marynowane warzywa. Do polecanych past warzywnych idealnych do kanapek z cukinii należą pasta z:

Kanapki z cukinii i parmezanu doskonale sprawdzą się jako szybki lunch, przekąska na piknik, a także lekka przystawka podczas spotkań ze znajomymi. Dzięki szybkiemu przygotowaniu można je przyrządzić tuż przed podaniem lub przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na kanapki z cukinii i parmezanu i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na kanapki z cukinii i parmezanu
Kanapki z cukinii i parmezanu

Składniki na kanapki z cukinii i parmezanu.

  • 12 plastrów cukinii (180-200 g)
  • 100 g tartego sera parmezan

Dodatkowo:

  • pomidor
  • chorizo
  • czerwona cebula
  • papryka
  • czarne oliwki
  • hummus
Przepis na kanapki z cukinii i parmezanu
Kanapki z cukinii i parmezanu

Jak zrobić kanapki z cukinii i parmezanu.

Umytą i osuszoną cukinię ze skórką pokroić po skosie na długie plastry o maksymalnej grubości 0,4 centymetra. Połowę tartego parmezanu wysypać w dwóch rzędach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na serze ułożyć plastry cukinii – każdy „placek” powinien składać się z 6 plastrów, ułożonych tak, aby delikatnie zachodziły one na siebie.

Wierzch cukinii posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 15 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Na jednym z boków każdego z placków ułożyć plastry pomidora, a następnie pokrojoną paprykę, cebulę i oliwki. Drugi bok posmarować hummusem, a na stronie z warzywami dodatkowo położyć plastry chorizo. Na koniec złożyć placek na pół, zakładając jeden bok na drugi.

Kanapki z cukinii można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić i przechowywać w lodówce do momentu serwowania.

Przepis na kanapki z cukinii i parmezanu
Kanapki z cukinii i parmezanu

Warto wiedzieć robiąc kanapki z cukinii i parmezanu.

Cukinię najlepiej jest pokroić po skosie, gdyż pozwoli to łatwiej ułożyć jej plasterki jeden na drugim. Maksymalna grubość, na jaką kroimy cukinię to 0,5 centymetra. Pokrojona grubiej będzie potrzebować więcej czasu w piekarniku i trudniej będzie kanapki złożyć.

Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kotleciki drobiowe z cukinią.

Przepis na kanapki z cukinii i parmezanu
Kanapki z cukinii i parmezanu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kanapki z cukinii i parmezanu
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *