Młoda cukinia świetnie sprawdza się w daniach z makaronem, placuszkach, zupach i w surówkach.
Cukinia przez co niektórych zwana kabaczkiem to jedna z odmian dyni. Pomimo braku dużej ilości wartości odżywczych warzywo to jest ogólnie lubiane ze względu na swój prosty a jednocześnie oryginalny smak.
Młoda cukinia akurat pojawiła się niedawno w sklepach i warto to wykorzystać. Dla mnie głównym atutem takiej cukinii jest brak pestek. Te, które ma w sobie są tak małe, że prawie niezauważalne przez co można je śmiało wykorzystać do przygotowania pysznych dań.
Dzięki nieobecności pestek młoda cukinia wyśmienicie sprawdzi się jako główny składnik surówek.
Surówka, do której ja wykorzystałam cukinię była niezwykle prosta. Poza cukinią sięgnęłam po rzodkiewkę i marchew. Do tego prosty sos.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z cukinii.
- 25 dkg młodej cukinii
- 1 duża marchew
- 12 dkg rzodkiewki
- mały pęczek melisy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jak zrobić surówkę z cukinii.
Cukinię oraz rzodkiewkę pokroić na bardzo cienkie plastry najlepiej używając krajalnicy.
Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Melisę porwać na kawałki lub pokroić drobno nożem.
W kubeczku wymieszać musztardę, oliwę, sól oraz ocet.
Pokrojone składniki włożyć do miski, zalać sosem i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc surówkę z cukinii.

Użyłam octu jabłkowego. Jest on zdecydowanie bardziej łagodny w smaku niż ocet tradycyjny. Jeśli sięgniecie po ocet spirytusowy użyjcie go mniej.
Jeśli nie macie melisy sięgnijcie po miętę ale cytrynową.
Lubisz surówki warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z młodej kapusty z sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz