Puszyste i bardzo lekkie naleśniki amerykańskie przygotowane na kefirze. Naleśniki amerykańskie to okrągłe, małe placuszki, które zazwyczaj robi się z ciasta na bazie jajek, mąki i mleka. Ja dla odmiany w poniższym przepisie zastąpiłam mleko kefirem. Ciasto naleśnikowe na naleśniki amerykańskie robione jest w taki sam sposób jak ciasto na naleśniki tradycyjne, znane co niektórym pod nazwą crêpe. Konsystencja ciasta jest jednak znacznie gęstsza dzięki zawartości większej ilości mąki. Te naleśniki amerykańskie robiłam w tym tygodniu na sobotnie na śniadanie. Podałam je z syropem klonowym i świeżymi owocami. Razem z mężem nie byliśmy w stanie zjeść wszystkich naleśników na raz dlatego te, które nam zostały włożyłam do lodówki. Nie były one w niej jednak zbyt długo, gdyż mąż w ciągu dnia zdążył wszystkie zjeść.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki amerykańskie.
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
- 250 ml kefiru
- 3 łyżki topionego masła plus dodatkowe masło do smażenia
Do serwowania: owoce, syrop klonowy.
Jak zrobić puszyste naleśniki amerykańskie.
Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijakiem po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować ubijanie do momentu, w którym składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto naleśnikowe wstawić na 30 minut do lodówki.
Patelnię wstawić na ogień, lekko przesmarować topionym masłem i rozgrzać. Kiedy patelnia jest już dobrze gorąca za pomocą dużej łyżki formować okrągłe placuszki. Placuszki smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki amerykańskie podawać z dżemem, owocami, czekoladą bądź syropem klonowym.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki amerykańskie.
Masło, które dodajemy do ciasta naleśnikowego powinno mieć płynną konsystencję a jednocześnie być zimne albo co najmniej letnie.
U mnie zarówno masło jak i kefir nie zawierały laktozy, głównie ze względu na moją na nią nietolerancję.
Lubisz naleśniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym.

Dodaj komentarz