Macie ochotę na niesamowicie czekoladowe ciasto z pysznymi, świeżutkimi malinami i bitą śmietaną?

Zawsze kiedy rodzina prosi mnie o upieczenie ciasta urodzinowego mam dylemat. Jest tyle pysznych ciast, które w danym momencie mogłabym upiec ale… Czasami ciasto nie może być za ciężkie, czasami ma być proste, czasami lekkie, czasami mało słodkie, czasami bez owoców… jak tak pomyślę to lista jest długa.
Tym razem rodzina chciała coś czekoladowego i niezbyt skomplikowanego. Nie mogłam oczywiście przygotować ciasta czekoladowego bez dodatku owoców sezonowych. Świeże owoce takie jak maliny, truskawki, borówki czy jeżyny obłędnie łączą się z czekoladą. Ciasto czekoladowe i maliny, bo to po nie sięgnęłam, połączyłam warstwą bitej śmietany.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe:
- 15 dkg masła bez soli
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka soli
- 12 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dkg cukru pudru
Masa śmietanowa:
- 100 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 dkg cukru pudru
- 20 dkg świeżych malin
- 5 dkg gorzkiej czekolady
Jak upiec ciasto czekoladowe z malinami.
Ciasto czekoladowe: masło i połamaną czekoladę włożyć do miski, rozpuścić albo w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej (miska nad gotująca się wodą). Wystudzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą konsystencję.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko.
Do ubitych jajek małymi strużkami wlać zimną, nadal płynną czekoladę z masłem. Do mokrych składników dodać składniki suche. Wymieszać.
Ciasto wylać na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa śmietanowa: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą po czym odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach napęczniałą żelatynę podgrzać, dodać do niej cukier puder, wymieszać i wystudzić.
Do miski wlać śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Ubić na sztywno. Do ubitej masy wlać letnią żelatynę. Bardzo szybko i dokładnie zmiksować składniki.
Na zimne ciasto czekoladowe wylać ubitą śmietanę. Na wierzchu ułożyć maliny. Każdą z malin delikatnie wcisnąć w masę śmietanową.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Udekorować ciasto.
Warto wiedzieć robiąc czekoladowe ciasto z malinami i śmietanką.

Po dodaniu żelatyny do ciasta musicie działać bardzo szybko, gdyż masa błyskawicznie tężeje. Miejcie zatem gotowe ciasto czekoladowe, przygotowane owoce.
Dodatkowo, żelatynę dodajcie na raz i bardzo szybko ubijcie masę. Nie za długo i najlepiej robotem elektrycznym.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 21 na 31 centymetrów.
Lubisz ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami.
Dodaj komentarz