Tapioka wpadła mi ostatnio w ręce i długo nie zastanawiałam się co z niej zrobić. Idealna do deserków w pucharku w takim właśnie deserku u mnie skończyła.
Ci wszyscy, którzy lubią słodkie przyjemności a nie mogą jeść glutenu po tapiokę powinni sięgać jak najczęściej.
Tapioka to skrobia, która powstaje z przetworzenia manioku. Najczęściej można dostać ją w postaci perełek, płatków a także mąki.
Do deserków wykorzystuje się perełki tapioki. Perełki do kupienia są w kolorze bezbarwnym bądź kolorowe. Ich wielkość jest różna, mogą to być bardzo drobne jak i dość duże kulki.
Perełki tapioki dobrze łączą się z mlekiem dlatego polecam Wam na śniadanie delektowanie się takimi deserkami na bazie mleka i tapioki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na deserek z tapioki.
- 10 dkg perełek tapioki
- 700 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 4 duże morele
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Jak zrobić morelowy deser z tapioką.
Do garnka wlać mleko, zagotować. Kiedy mleko zaczyna się gotować wsypać perełki z tapioki. Gotować według czasu podanego na opakowaniu, cały czas mieszając.
Ugotowaną tapiokę lekko wystudzić, dodać miód i wymieszać.
Morele pokroić na kawałki, włożyć do miski. Dodać cukier puder, sok z cytryny i zmiksować na jednolitą konsystencję.
Do pucharków wyłożyć tapiokę, następnie krem morelowy i ponownie tapiokę. Gotowe deserki schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc deser z tapioki.

Na opakowaniu tapioki, która kupiłam pisało aby gotować ją 10 minut. Gotowałam przeszło 15, gdyż perełki po 10-u minutach nadal były twardawe.
Użyłam mleka krowiego bez laktozy. Możecie je zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym.
Miód w moim deserku to naturalny miód akacjowy. Polecam wam miody naturalne, kwiatowe zwłaszcza.
Lubisz deserki w pucharku? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Deserek jogurtowy z borówkami.
Dodaj komentarz