Pasta z pieczonej marchewki to pyszne danie wegetariańskie, które sprawdza się podane z pieczonymi warzywami, serem, mięsem, wędliną oraz pieczywem. Przygotowanie tej jarskiej pasty zaczynam od pokrojenia marchwi i upieczenia jej z odrobiną soli, oleju i miodu. Kiedy marchew jest już miękka, za pomocą blendera łączę ją z ciecierzycą, orzechami i przyprawami. Dodatek ciecierzycy sprawia, iż pasta po zmiksowaniu jest kremowa, a do tego bardziej sycąca. Do pasty dodaję również orzechy włoskie, które według mnie rewelacyjnie komponują się ze smakiem pieczonej marchewki. Jeśli chodzi o przyprawy to sięgam po czosnek, paprykę chili oraz pieprz syczuański. Ta wegańska pasta z pieczonej marchewki jest lekko pikantna, kremowa i aromatyczna.
Oto kilka propozycji na podanie pasty z pieczonej marchewki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę z pieczonej marchewki.
- 60 dkg marchewki
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 24 dkg ciecierzycy z puszki
- 150 ml zalewy z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 5 dkg orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki płatków papryczki chili
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- mały pęczek natki pietruszki
Jak zrobić pastę z pieczonej marchewki.
Marchewkę oczyścić, pokroić na kawałki o długości 2-3 centymetrów i włożyć do miski. Dodać olej, 3/4 łyżeczki soli oraz miód. Wymieszać, a następnie rozłożyć na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut. Piekącą się marchewkę od czasu do czasu przemieszać.
Upieczoną marchew wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć do blendera. Dodać ciecierzycę, zalewę z ciecierzycy, pieprz syczuański, orzechy włoskie, papryczkę chili, czosnek, oliwę z oliwek, 1/2 łyżeczkę soli oraz drobno krojoną natkę pietruszki. Zmiksować na masę o jednolitej, kremowej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc pastę z pieczonej marchewki.
Marchewkę zapiekałam wraz ze skórką, a jej upieczenie zajęło mi 1,5 godziny. Czas pieczenia marchewki może różnić się od tego podanego przeze mnie. Wiele zależy od tego jak duże kawałki pieczecie i jak młoda jest marchew, której używacie.
Ja sięgnęłam po ciecierzycę z puszki, można jednak ugotować ciecierzycę z ziaren. Przed ugotowaniem ziarna ciecierzycy należy moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Lubisz dania z marchewką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Marchewkę z groszkiem.


Dodaj komentarz