Kurczak cacciatore to danie kuchni włoskiej, w którym to mięso drobiowe zatopione jest w intensywnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw oraz ziół. Mięso w sosie gotuje się na małym ogniu, do momentu w którym odchodzi ono od kości. Ten bogaty sos pomidorowy jest rustykalny i zawiera kawałkami papryki, pieczarek, cebuli oraz oliwki. Kurczak w sosie jest bardzo aromatyczny, mięciutki i rozpływa się w ustach. Danie to jest bardzo sycące, idealne na obiad oraz na lunch. Najlepiej smakuje podane z dodatkami takimi jak makaron, polenta, puree ziemniaczane, gnocchi czy risotto. Poniżej kilka propozycji na dodatki do kurczaka cacciatore:
- puree ziemniaczane ze smażoną cebulką
- Aligot
- gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem
- risotto z cukinią i pomidorami
- polenta z parmezanem i masłem
Przygotowanie kurczaka cacciatore zaczynam od podsmażenia lekko oprószonego mąką mięsa. Następnie smażę warzywa, do których dodaję zioła, czerwone wino oraz oliwki. Gotuję przez chwilkę, po czym wkładam uprzednio podsmażone mięso, doprawiam i duszę na małym ogniu do momentu, w którym mięso jest miękkie. Podaję z dodatkami. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na kurczaka cacciatore i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka cacciatore.
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 20 dkg cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 25 dkg papryki
- 40 dkg pomidorów w puszce
- 35 dkg świeżych pomidorów
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- mały pęczek natki pietruszki
- 25 dkg pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 12 dkg czarnych oliwek
- 3/4 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano

Jak zrobić kurczaka cacciatore.
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, posolić 1/2 łyżeczką soli, oprószyć 1/4 łyżeczką pieprzu, a na końcu oprószyć mąką. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć mięso. Smażyć na średniej wielkości ogniu, do momentu w którym mięso jest lekko zrumienione – około 7 minut łącznie z obu stron. Podsmażone mięso wyjąć na talerzyk.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 2 minuty. Kolejno dodać pokrojone na plasterki pieczarki i kontynuować smażenie przez 3 minuty. Po tym czasie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez kilka sekund i następnie włożyć pokrojoną na paseczki paprykę, pokrojone w kostkę pomidory oraz płatki chili. Gotować 2 minuty, wlać wino, dodać pomidory z puszki, oregano, rozmaryn, tymianek, oliwki, liść laurowy, łyżeczkę soli oraz pozostały pieprz. Dalej gotować przez 5 minut, a następnie garnek przykryć pokrywką, lekko ją uchylić i gotować całość na małym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka cacciatore posypać świeżo-krojoną natką pietruszki i podawać z ulubionymi dodatkami.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka cacciatore.
Czarne oliwki zastąpić można oliwkami zielonymi, oliwkami kalamata bądź sięgnąć po mieszankę kilku różnych oliwek.
Mięso wraz z warzywami i sosem gotowałam na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Pysznie wygląda. Będę musiała spróbować