Wegański pasztet z pieczarek i soczewicy to pyszne smarowidło, którego smak przypadnie do gustu każdemu. Podstawą tego pasztetu są usmażone z cebulą pieczarki, soczewica z puszki oraz orzechy włoskie. Do smaku pasztet doprawiłam odrobiną oliwy truflowej, która sprawia, iż jego smak nie jest mdły. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tak przygotowanego pasztetu, polecam poniższy przepis na pasztet z pieczarek i soczewicy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z pieczarek i soczewicy.
- 15 dkg czerwonej cebuli
- 50 dkg pieczarek
- 2 duże połówki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 8 dkg orzechów włoskich
- 25 dkg soczewicy z puszki
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić pasztet z pieczarek i soczewicy.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na plastry, a następnie włożyć pokrojone warzywa na patelnię. Dodać olej i smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Usmażone pieczarki wystudzić.
Suszone pomidory pokroić w paseczki, orzechy włoskie drobno posiekać, soczewicę odlać z zalewy. Do blendera włożyć zimne pieczarki, pomidory, orzechy, soczewicę, pieprz, sól oraz oliwę truflową. Zmiksować na masę o jednolitej, kremowej konsystencji. Gotowy pasztet włożyć do słoiczka, przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc pasztet z pieczarek i soczewicy.
Orzechy włoskie zastąpić można orzechami pecan.
Do przygotowania pasztetu wykorzystać można również suche ziarna soczewicy. Polecam sięgnąć po soczewicę zieloną. Ziarna soczewicy warto jest namoczyć w zimnej wodzie przed ich ugotowaniem.
Lubisz dania z pieczarkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane szpinakiem.

Dodaj komentarz