Zarówno ja, jak i moja rodzina przepadamy za śledziami. Serwujemy ja na niemalże większości spotkań rodzinnych. Do moich ulubionych należą śledzie w śmietanie oraz śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek, cebuli oraz przypraw, kupuję gotowe w sklepie bądź przyrządzam w domu. Danie to podaję na zimno jako przystawkę bądź przekąskę. Cechą charakterystyczną śledzi po kaszubsku jest ich lekko słodki smak, który zawdzięczają dodatkowi suszonych śliwek oraz brązowemu cukrowi. Jeśli macie w domu opakowanie śledzi w oleju bądź solonych, polecam Wam wykorzystać je do zrobienia śledzi po kaszubsku właśnie. Przepis na śledzie po kaszubsku znajdziecie poniżej. Smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie po kaszubsku.
- 60 dkg filetów śledziowych w oleju lub solonych
- 2 liście laurowe
- 15 dkg białej cebuli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki brązowego cukru jasnego
- 10 sztuk suszonych śliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 350 ml pasty pomidorowej
- szczypta czarnego pieprzu
Jak zrobić śledzie po kaszubsku.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, po czym smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno dodać brązowy cukier i kontynuować smażenie przez 5 minut. Następnie wlać wodę oraz pastę pomidorową, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, pokrojone w małą kostkę śliwki i ocet. Zagotować, przykręcić ogień na mały i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos wystudzić.
Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów każdy. Pokrojone śledzie włożyć do miski, zalać zimnym sosem, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Odstawić na co najmniej 5 godzin a najlepiej na noc, aby śledzie dobrze połączyły się z sosem.

Warto wiedzieć robiąc śledzie po kaszubsku.
W tym przepisie wykorzystuję zazwyczaj filety śledziowe w oleju. Poza ich osuszeniem na papierowym ręczniku i usunięciem nadmiaru oleju, nic z nimi nie robię. Jeśli sięgnięcie po śledzie solone, to musicie pamiętać, aby przez kilka godzin wymoczyć je najpierw w zimnej wodzie. W trakcie moczenia śledzi wodę należy kilkukrotnie zmienić.
Pastę pomidorową zastąpić można krojonymi pomidorami z puszki.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie z żurawiną.






Dodaj komentarz