Te ciasteczka z kawałkami czekolady są mięciutkie w środku, lekko kruche na zewnątrz i wprost rozpływają się w ustach w trakcie jedzenia. Do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady potrzebna jest mąka pszenna, masło lub margaryna oraz cukier. Po połączeniu w cieście ląduje także połamana na kawałki czekolada lub dropsy czekoladowe. Z gotowego ciasta formowane są kulki, które przed upieczeniem warto jest schłodzić w lodówce. Ciasteczka robi się naprawdę prosto i dość przyjemnie. Po upieczeniu smakują wyśmienicie podane same lub ze szklanką mleka. Polecam Wam poniższy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka z kawałkami czekolady.
- 20 dkg masła
- 2 duże jajka
- 30 dkg mąki pszennej
- 1/4 łyżeczka soli himalajskiej
- 9 dkg kawałków czekolady lub dropsów czekoladowych
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczka sody
- 10 dkg cukru kryształu
- 15 dkg brązowego cukru
Jak zrobić ciasteczka z kawałkami czekolady.
Do miski włożyć miękkie masło, sól oraz cukier kryształ i brązowy cukier. Ucierać przez 5 minut, po czym dodać jajka, wanilię, przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, a następnie wmieszać kawałki czekolady. Za pomocą łyżki nabierać ciasto, które formować w kulki. Kulki ciasta układać w sporych odstępach od siebie, we formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, kulki włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią, po czym wstawić formę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka z kawałkami czekolady.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na ciasteczka powinny mieć temperaturę pokojową.
Z podanych ilości ciasta wychodzi 15 ciasteczek.
Kulki ciasta po uformowaniu miały średnicę 4.5 centymetra. Po upieczeniu każe ciastko miało średnicę 10-u centymetrów. Celem uzyskania większej ilości mniejszych ciasteczek, należy formować kulki o mniejszej średnicy aniżeli 4.5 centymetra.
Lubisz ciasteczka czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Popękane ciasteczka czekoladowe.

Dodaj komentarz