Wegańska pasta kanapkowa z pomidorów, orzechów nerkowca i bazylii to smarowidło, które świetnie sprawdza się podane na śniadanie oraz na kolację. Po raz pierwszy tej pasty spróbowałam u mojej koleżanki i tak bardzo mi posmakowała, iż musiałam przygotować ją w domu. Ta pasta kanapkowa przypadnie do gustu tym osobom, które nie konsumują laktozy, glutenu oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak na danie wegańskie przystało, wszystkie składniki użyte do przygotowania tej pasty są wegańskie, a tak ogólnie to są warzywa, orzechy i zioła.
Pastę z pomidorów, nerkowca i bazylii robię z pomidorów świeżych oraz z pomidorów suszonych. Pomidory świeże najpierw piekę z oliwą oraz z rozmarynem, a pomidory suszone zalewam wrzącą wodą i odstawiam je na jakiś czas, aby zmiękły. Można oczywiście użyć również pomidorów z zalewy, gdyż te pomidory nie potrzebują uprzedniego namaczania we wrzącej wodzie. Ja w zależności od tego, które pomidory mam akurat w domu, tych używam. Orzechy nerkowca także potrzebują namoczenia we wrzątku, gdyż dzięki temu stają się miękkie. Miękkie orzechy jest łatwiej zmiksować, a także połączyć z pozostałymi składnikami pasty. Ziołem, które świetnie łączy się z pomidorami jest bazylia, stąd też ją właśnie dodaję do tej pasty kanapkowej. Bazylii należy dodać sporą ilość, ponieważ poza pomidorami to jej smak musi być dobrze wyczuwalny w tej paście.
Prosta pasta kanapkowa będzie dobra nie tylko na śniadanie czy kolację, sprawdzi się także jako przekąska oraz danie imprezowe, które podać można samo lub jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs czy pieczywa. Jak sami widzicie ta pasta kanapkowa ma wiele zastosowań i jest świetnym dodatkiem do innych dań. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii.
- 5 dkg suszonych pomidorów
- 250 ml wrzącej wody
- 50 dkg świeżych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- duży pęczek bazylii
- 10 dkg orzechów nerkowca
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii.
Świeże pomidory pokroić na ćwiartki i wraz ze szczyptą soli, oliwą oraz rozmarynem włożyć do naczynia do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Piekące się pomidory raz albo dwa razy w trakcie pieczenia przemieszać, a upieczone wystudzić.
Do miski włożyć suszone pomidory oraz orzechy nerkowca, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory pokroić na paseczki.
Upieczone pomidory, pokrojone suszone pomidory, orzechy nerkowca, bazylię, pieprz i sól włożyć do blendeara i zmiksować. Pastę kanapkową włożyć do pojemnika lub miseczki i wstawić do lodówki. Przetrzymywać do 2-3 dni.

Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii.
Z upieczonych pomidorów można odlać sok, który powstaje w trakcie ich pieczenia. Sok do miksowanych składników można dodać stopniowo. Pasta z dodatkiem soku będzie miała bardziej płynną konsystencję.
Z rozmarynu, z którym pieczone były pomidory usuwam listki i te listki również dodaję do składników pasty.
Pastę przygotowałam z listków bazylii zielonej raz listków bazylii czerwonej. Do pasty dodajemy same listki, a nie gałązki tegoż zioła.
Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z zielonej soczewicy.


Dodaj komentarz