Carpaccio to tradycyjnie danie mięsne, robione z bardzo cienko pokrojonych plasterków wołowiny. Jestem jego ogromnym smakoszem i o ile w domu robię je rzadko, to jeśli tylko widzę je w menu restauracyjnym to zawsze je wybieram. Zapewne wiecie, iż w podobny sposób jak mięso, przygotować można również warzywa, dlatego też carpaccio z warzyw nie powinno nikogo zdziwić. Do tej pory udało mi się zrobić carpaccio z buraka ćwikłowego oraz carpaccio z kalarepy. Carpaccio z kalarepy to proste danie warzywne, którego głównym składnikiem jest zielona kalarepa pokrojona na cieniutkie plasterki. Kalarepa jako warzywo jest soczysta, chrupiąca i ma lekko słodkawy smak, stąd też warto jest ją łączyć z takimi dodatkami jak ser, sok z cytryny czy jabłko. W sosie, którym polałam carpaccio nie mogło zatem zabraknąć sera, soku z cytryny ani oliwy.
Polane sosem plasterki kalarepy dodatkowo posypałam siekanymi orzechami pistacji. Pistacje nie tylko nadają temu daniu ciekawszego smaku, ale także zmieniają jego strukturę. W trakcie jedzenia wyczuwalna jest zarówno delikatna kalarepa jak i chrupiące orzechy. Tą szybką przekąskę podaję głównie w trakcie lunchu, obiadu lub kolacji. Nie ma potrzeby robienia tego dania z wyprzedzeniem, gdyż jest ono tak szybkie, iż całe jego przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na carpaccio z kalarepy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na carpaccio z kalarepy.
- 20 dkg kalarepy
- 3 dkg tartego sera parmezan
- 1,5 łyżki pistacji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Jak zrobić carpaccio z kalarepy.
Kalarepę pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny do warzyw. Plasterki kalarepy ułożyć na talerzu do serwowania w taki sposób, aby każdy plasterek zachodził nieco na siebie. W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz miodem. Sosem z kubeczka intensywnie polać ułożone na talerzyku plastry kalarepy, po czym posypać drobno-tartym serem parmezan i grubo-siekanymi pistacjami. Całość po wierzchu oprószyć świeżo-mielonym pieprzem oraz solą.

Warto wiedzieć robiąc carpaccio z kalarepy.
Waga kalarepy podana przeze mnie w składnikach to jej waga po obraniu. Skórkę z kalarepy zdjąć można przy pomocy noża bądź ręcznej obieraczki. Przed zdjęciem skórki najpierw usuwam wszystkie liście, odkrawam korzeń i dopiero tak przygotowaną kalarepkę obieram.
Aby carpaccio było bardziej kolorowe, można połączyć w nim kalarepę zieloną z kalarepą fioletową. Wizualnie takie połączenie będzie się bardzo fajnie prezentować. Bez względu na to czy postawimy na kalarepę zieloną czy mieszankę obu, najlepiej jest wybierać średniej wielkości, młode sztuki tego warzywa. Większe i nieco starsze kalarepy nie będą, aż tak soczyste, a ich miąższ może okazać się suchy.
Lubisz dania z parmezanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z cukinii z parmezanem.


To carpaccio z kalarepy wygląda rewelacyjnie! Zawsze podoba mi się wykorzystanie warzyw w taki nietypowy sposób. 🙂
Ja również robię carpaccio z buraka. Bardzo lubię w tej wersji, ale jestem też otwarta na nowe.