To truskawkowe tiramisu jest nieco inne od tiramisu tradycyjnego, albowiem nie zawiera kawy. W tej akurat wersji tego deseru postanowiłam jej nie dodawać, chociaż truskawkowe tiramisu zrobić można również z dodatkiem kawy, podobnie jak to się ma w przypadku tiramisu tradycyjnego. Bazą tego szybkiego deseru są puszyste biszkopty ladyfingers, krem z mascarpone oraz śmietanki kremówki, a także świeże truskawki. Świeże truskawki wykorzystałam na dwa sposoby, gdyż użyłam pokrojonych kawałków do przełożenia warstw deseru oraz zmiksowanych truskawek do namoczenia biszkoptów. Ten prosty deser bez pieczenia zrobiłam bez dodatku alkoholu, można go zatem śmiało zaserwować również dzieciom. Słodycz truskawek i kremu przełamałam odrobiną soku z cytryny, który to sok dodałam do nasączenia.
Tiramisu z truskawkami zrobić można z małym wyprzedzeniem, gdyż dobrze jest kiedy całość poleży w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Pod wpływem nasączenia i kremu, biszkopty będą miały czas zmięknąć. To proste tiramisu z owocami najczęściej robię przy weekendzie, jako słodki deser na weekend właśnie, chociaż przygotować można je także na dowolną uroczystość bądź bez okazji. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tiramisu truskawkowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tiramisu truskawkowe.
Nasączenie:
- 20 dkg truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml wody
- 2 dkg cukru kryształu
Dodatkowo:
- 30 biszkoptów ladyfingers
- 35 dkg truskawek
- 35 dkg serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru pudru

Jak zrobić tiramisu truskawkowe.
Truskawki pokroić w kostkę, włożyć do garnka wraz z cukrem oraz wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować truskawki, a kiedy gotowe wystudzić.
Do miski wlać śmietankę kremówkę oraz dodać cukier puder, po czym ubić na niemalże sztywną konsystencję. W tym momencie dodać wanilię oraz mascarpone i kontynuować ubijanie przez kilka sekund bądź do momentu, w którym całość zgęstnieje.
Biszkopty moczyć w nasączeniu truskawkowym i układać je jeden obok drugiego na blaszce bądź w dowolnym naczyniu na ciasto. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu z mascarpone, na nim ułożyć pokroje na plasterki truskawki, jedna obok drugiej. Na truskawkach ułożyć drugą warstwę biszkoptów, na nich pozostały krem, a na nim resztę truskawek. Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stał się bardziej sztywny, a biszkopty miękkie.

Warto wiedzieć robiąc tiramisu truskawkowe.
Nasączenie truskawkowe przygotować można również z dżemu truskawkowego. Dżem najpierw należy podgrzać, wystudzić i kiedy zimny można moczyć w nim biszkopty.
Przed włożeniem tiramisu do lodówki blaszkę z ciastem owijam folią spożywczą lub aluminiową. Koniecznie należy ten deser przykryć, gdyż w przeciwnym razie krem przesiąknie zapachami z lodówki.
Lubisz tiramisu z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.


Dodaj komentarz