Przymierzałam się w tym roku do posadzenia bobu w moim przydomowym ogródku warzywnym, ale koniec końców nic mi z tego wyszło. Pozostaje mi zatem zaopatrywać się w to warzywo w markecie bądź na ryneczku. Jako, iż bób to roślina sezonowa, świeży zakupić można tylko przez dość krótki okres czasu, głównie w sezonie letnim. Nasiona bobu są dość sporych rozmiarów, mają owalny kształt i blado-zielony kolor. Ta roślina strączkowa jest bogata w mnóstwo witamin, w tym między innymi błonnik oraz potas. W smaku bób jest delikatny, lekko słodki i ma łagodną nutkę orzechową. Pomimo, iż spożywać można go zarówno na świeżo jak i w formie gotowanej, to forma gotowana jest tą częściej wybieraną.
Bób wspaniale sprawdza się w zupach, sałatkach, duszony z warzywami bądź z mięsem. Sałatka z bobu z dodatkiem pędów groszku cukrowego oraz sera parmezan to danie, które świetnie zasyci głód. Do smaku sałatkę doprawiłam odrobiną oliwy, soku z cytryny, listami mięty oraz płatkami chili. Ta sałatka jest szybka do przygotowania, ugotowanie bobu zajmuje bowiem tylko kilka minut, a poza nim nic innego nie musimy już gotować. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z bobu i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z bobu.
- 50 dkg bobu
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- woda do gotowania
- 6 dkg pędów zielonego groszku cukrowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- 1 łyżka krojonych listków mięty
- 1/2 łyżeczka płatków chili

Jak zrobić sałatkę z bobu.
Do garnka wlać wodę, wsypać 3/4 łyżeczki soli i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić bób i gotować przez około 12 minut bądź do momentu, w którym ziarna bobu są miękkie. Kolejno, bób wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić.
W misce połączyć ugotowany bób w pędami groszku cukrowego oraz drobno tartym serem parmezan. Dodać pokrojone na paseczki listki mięty oraz płatki chili. W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz 1/2 łyżeczką soli, po czym wlać je do składników w misce i wymieszać. Sałatkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z bobu.
Czas gotowania bobu jest zależny od tego czy gotujemy bób świeży czy bób mrożony. Świeży, młody bób gotuje się dość szybko. Po 6-u minutach gotowania warto jest sprawdzić czy bób jest wystarczająco ugotowany. Mrożony bób oraz nieco starsze nasiona będą potrzebować pomiędzy 10 do 15-u minut na ugotowanie.
Lubisz dania z serem parmezan? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z cukinii z parmezanem.


Uwielbiam bób. Taka sałatka będzie dla mnie rewelacyjna
Nigdy nie robiłam. W tym roku będę musiała spróbować