Domowe ogórki małosolne to delikatne w smaku, kruche ogórki gotowe do spożycia już drugiego dnia od przyrządzenia. Robi się je bardzo szybko, a samo ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Przepis, po który sięgam robiąc ogórki małosolne bazuje na kilku tylko składnikach. Głównym z nich są oczywiście ogórki, które im świeższe i mniejsze, tym smaczniejsze i bardziej chrupiące w momencie spożycia. Do ogórków dodaję czosnek, chrzan oraz koper. Całość układam w większym słoiku i zalewam dobrze słoną wodą. Słoika z ogórkami nie zamykam szczelnie, a jedynie przykrywam go małym talerzykiem, który to układam bezpośrednio na ogórkach, a nie na słoiku. Tak przygotowanie ogórki odstawiam w zacienione miejsce na blacie kuchennym i czekam 🙂 Kiedy woda w ogórkach zaczyna robić się mętna, jest to znak iż można zacząć je konsumować.
Ogórki małosolne są fantastycznym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań mięsnych. Można zajadać się nimi o każdej porze dnia, podając je zarówno w trakcie śniadania jaki i kolacji. Zachęcam was do ich przygotowania w domu, a poniżej zostawiam wam przepis na ogórki małosolne i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ogórki małosolne.
- 1 kg ogórków gruntowych
- 4-5 gałązek kopru z kwiatami
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3 kawałki chrzanu
- 1 liść chrzanu
- 800 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 1 pełna łyżka soli

Jak zrobić ogórki małosolne.
Ogórki dobrze wypłukać w zimnej wodzie, po czym ułożyć je na pionowo w słoiku, jednocześnie przekładając je czosnkiem, koprem oraz chrzanem. W kubku wymieszać wodę z solą i zalać nimi ogórki. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu, a na nim położyć mały talerzyk, który obciążyć. Tak przygotowane ogórki odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 dni. Po tym czasie ogórki są już gotowe do spożycia, jednak jak dla mnie najlepiej smakują około trzeciego dnia od przygotowania.

Warto wiedzieć robiąc ogórki małosolne.
Jeśli ogórki, których używamy leżały przez kilka dni w lodówce lub spiżarni i są miękkie, to warto je najpierw włożyć do bardzo zimnej wody na 2-3 godziny. Po włożeniu do słoika ogórki zalać można zarówno gorącą jak i zimną wodą. W obu przypadkach woda powinna być przegotowana.
Ogórki robiłam z cienkimi korzeniami chrzanu, które miały długość około 4-ch centymetrów każdy.
Do przygotowania tych ogórków wybrałam słoik o pojemności 1.8 litra. Można także użyć odrobinę większego słoika ważne jednak, aby woda którą zalewamy ogórki dokładnie je zakryła. Słoik przed włożeniem do niego ogórków warto jest wyparzyć wrzącą wodą. Zamiast w słoiku ogórki małosolne przygotować można również w kamionce.
Ja słoik z ogórkami przykrywam talerzykiem, gdyż chcę aby dochodziło do nich powietrze. Jeśli ułożycie na słoiku pokrywkę, to jej nie zakręcajcie. Dodatkowo słoik z ogórkami warto jest położyć na większym talerzu, gdyż w procesie fermentacji może zacząć wydostawać się z niego woda. Jeśli słoik jest mały ta wodą może wypłynąć poza jego brzegi.
Lubisz dania z ogórkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem.


Dodaj komentarz