Puszyste naleśniki marchewkowe, które podać można na wytrawnie bądź na słodko. Te proste naleśniki robię z ciasta naleśnikowego do przygotowania, którego dodaję podsmażoną na oleju tartą marchew. Dodatek marchwi zmienia smak ciasta naleśnikowego i nadaje mu pięknego koloru. Przygotowanie naleśników rozpoczynam od utarcia, a następnie podsmażenia marchwi na odrobinie oleju. Podsmażoną marchew studzę, po czym miksuję ją z mąką, jajkiem, mlekiem, wodą gazowaną, solą oraz cukrem. Do miksowania używam ręcznego blendera lecz całość zmiksować można także w blenderze kielichowym. Po zmiksowaniu skłaników powinniśmy uzyskać jednolite, delikatne ciasto bez widocznych w nim kawałków marchwi. Z tak przygotowanego ciasta smażę naleśniki, które po usmażeniu i wypełnieniu ulubionym nadzieniem podaję na deser, kolację lub lunch.
Upieczone naleśniki wypełnić można dżemem, serkiem, owocami, mięsem, warzywami bądź przygotować na ich bazie roladki. Ja najbardziej lubię serwować je wypełnione chilli con carne lub robić z nich roladki, które podaję na przekąskę. To proste danie z jaj i mąki jest szybkie do przygotowania i zrobić można je w około 30 minut. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na naleśniki marchewkowe i mam nadzieje, iż przygotujecie je w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki marchewkowe.
Marchewkowe ciasto naleśnikowe:
- 10 dkg marchewki
- 2 łyżki oleju
- 13 dkg mąki pszennej (typ 650)
- 2 jajka “L”
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 150 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
Dodatkowo:
- odrobina oleju do posmarowania patelni

Jak zrobić naleśniki marchewkowe.
Obraną marchew zetrzeć na średniej wielkości oczkach tarki, po czym włożyć na patelnię wraz z olejem. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez nieco ponad 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podsmażoną marchew wystudzić.
Do wysokiego pojemnika włożyć zimną marchew, dodać przesianą przez sitko mąkę, jajka, sól, cukier, mleko oraz wodę gazowaną. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować całość na jednolitą, kremową konsystencję.
Patelnię wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować odrobią oleju. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe, formując z niego cienkie placki. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć naleśniki. W trakcie smażenia piekące się naleśniki przewracać na drugą stronę, a kiedy usmażone wykładać je na talerzyk.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki marchewkowe.
Z podanych ilości składników uzyskałam 6 sztuk naleśników. Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników, która miała średnicę 24-ch centymetrów. Patelnię smarowałam olejem za każdym razem przed kolejnym wylaniem ciasta naleśnikowego.
Marchew, z której robione są te naleśniki powinna być soczysta i świeża. Waga marchwi podana przeze mnie w liście składników, to waga obranej już marchwi.
W zależności od tego jak przypieczone naleśniki chcę uzyskać, smażę je pomiędzy 3-4 minuty łącznie z obu stron.
Lubisz dania z marchewką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Marchewkę z groszkiem.


Dodaj komentarz