Placuszki to danie mączne, które może być przygotowane na słodko bądź na wytrawnie. Ciasto, z którego powstają placki robi się z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Często do takiego ciasta dodaje się cukier, proszek do pieczenia bądź sodę oraz przyprawy. Mleko to tylko jeden z produktów nabiałowych, z którym zrobić można ciasto na placki. Z powodzeniem zastąpić można je maślanką, kefirem bądź jogurtem. Placuszki robić można z samego tylko ciasta lub łączyć je z dodatkami, którymi są albo owoce albo warzywa, wędlina, ser żółty i wiele innych.
Ciasto na placuszki kukurydziane robię z mąki pszennej oraz mąki kukurydzanej. Dodaję do niego również kminek, czosnek, jogurt naturalny, odrobinę soli oraz pieprzu. Kiedy składniki mam już połączone dodaję do nich również kukurydzę z puszki, a także drobno-krojoną papryczkę jalapenos. Papryczka jalapenos nadaje placuszkom pikantności, a kukurydza sprawia, iż placki mają bardziej ciekawą formę. Po usmażeniu placuszki kukurydziane serwuję z sosem jogurtowym, który robię z jogurtu greckiego, kolendry, soku z cytryny oraz czosnku. Sos ten świetnie podkreśla smak placków i sprawia, iż nie są one suche w trakcie jedzenia. Zachęcam was do sięgnięcia po ten przepis na placuszki kukurydziane i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na placuszki kukurydziane.
- 30 dkg kukurydzy z puszki
- 8 dkg mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 papryka jalapeno
- jajko “L”
- 1/6 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczka kminku mielonego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 dkg mąki pszennej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sos jogurtowy:
- 250 ml jogurtu greckiego
- mały pęczek kolendry
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić placuszki kukurydziane.
Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać jajko, przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, kminek, czosnek, pieprz oraz sodę. Za pomocą ubijaka połączyć składniki, po czym dodać pokrojoną w małą kostkę papryczkę jalapeno oraz kukurydzę z puszki. Dokładnie wymieszać.
Na dużą patelnię o grubym dnie wlać odrobinę oleju, rozgrzać i kiedy gorący łyżką wykładać ciasto kukurydziane. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć placki na złoty kolor z obu stron przez około 6-7 minut łącznie. Usmażone placuszki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Do małej miseczki wlać jogurt grecki, dodać krojoną kolendrę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Placuszki kukurydziane podawać z dodatkiem sou jogurtowego.

Warto wiedzieć robiąc placuszki kukurydziane.
Jeśli chcemy, aby placuszki nie były zbyt pikantne unikajmy dodawania do nich pestek chili oraz białej skórki, która je otacza.
Kukurydzę z puszki zastąpić można kukurydzą mrożoną. Mrożoną kukurydzę przed dodaniem do ciasta należy podgotować przez około 5 minut.
Lubisz dania z kukurydzą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kukurydzy.


Dodaj komentarz